Welcome back my friends too the show that never ends

  1166

  Emerson, Lake & Palmer

  Live At Montreux 1997

  dvd

  Datum izdanja: 03.07.2006.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Karnevil 9-1st. Impression Part.2
  2. Tiger In the Spotlight
  3. Hoedown
  4. Touch And Go
  5. From the Beginning
  6. Knife Edge
  7. Bitches Crystal
  8. Creole Dance
  9. Honky Tonk Train Blues
  10. Take A Pebble
  11. Lucky Man
  12. Tarkus/Pictures At En Exibition
  13. Medley: Fanfare For The Common Man/Rondo/Carmina Burana/Carl Palmer’s Drum Solo/Toccata In D Minor

  Stihom: “Welcome back my friends too the show that never ends…” Claude Nobs je najavio, a pjevač Greg Lake započeo koncert super grupe Emerson Lake & Palmer na Montreux Jazz Festivalu 1997., na samom početku nagovjestivši sjajan glazbeni doživljaj. Zašto rock sastav na jazz festivalu? Kad je riječ o Montreuxu to nije čudno, jer njegov utemeljitelj i kreator programa Nobs već godinama ne razmišlja o stilskoj dosljednosti, već o vrhunskim glazbenim predstavama.

  Osim toga trio Emerson, Lake & Palmer uz Montreux vežu sjajne uspomene. Naime, tamo su sredinom sedamdesetih živjeli više od pola godine tijekom snimanja albuma “Works 1” i “Works 2”.

  Ovaj DVD donosi snimku gotovo jednoipolsatnog koncerta trija koji je u prvoj polovici sedamdesetih žario i palio i kojeg su kritičari smatrali jednom od najznačajnijih atrakcija progresivnog ili orkestralnog rocka, snažno nadahnutog jazzom i klasičnom glazbom. Program što su ga izveli na tom povratničkom koncertu svojevrsni je ‘best off’. Naime, euforičnu su publiku bombardirali svojim najvećim hitovima iz tog razdoblja, originalno zabilježenim na ranim albumima.

  No, nije to tek nostalgično prisjećanje na dobre dane. Trio koji zvuči poput orkestra i dvadeset i sedam godina nakon utemeljenja ispoljava iznimnu energiju i sviračku vještinu kao u najboljim danima. Jedni su od rijetkih koji su uspjeli zadržati svježinu i uvjerljivost na svojim povremenim okupljanjima.

  Muziku podržava

  Emerson nije izgubio ništa od svoje virtuoznosti, ekstravagancije i maštovitosti zbog kojih je uvjerljivo mogao spajati poznata djela klasične literature s divljačkim izljevima elektroničkih zvukova, Lakeov je glas i dalje prepoznatljiv i ugodan, posebice dojmljiv u izvedbama balada u kojima svira akustičnu gitaru (u većini izvedbi svira bas gitaru), a Palmer je zadržao nepogrešivost, brzinu i kreativnost u pratnji, ali i solima.

  No, ELP i njegovu bravuroznost čini spoj ove trojke, njihova uigranost, nadopunjavanje, komunikacija i poticajna podrška prigodom sola nekoga od članova. Šteta je što trio ne djeluje kontinuirano jer teško da bi na današnjoj sceni imali premca u glazbenom smislu.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava