Weezyev povratak na staro

  909

  Lil Wayne

  I Am Not A Human Being II

  Datum izdanja: 26.03.2013.

  Izdavač: Cash Money Records / Universal Music

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. IANAHB
  2. Curtains f. Boo
  3. Days And Days f. 2 Chainz
  4. Gunwalk f. Gudda Gudda
  5. No Worries f. Detail
  6. Back To You
  7. Trigger Finger f. Soulja Boy
  8. Beat The Shit f. Gunplay
  9. Rich As Fuck f. 2 Chainz
  10. Trippy f. Juicy J
  11. Bitches Love Me f. Drake & Future
  12. Romance
  13. God Bless Amerika
  14. Wowzers
  15. Hello
  16. Lay It Down f. Nicki Minaj
  17. Hot Revolver f. Dre
  18. My Homies Still f. Big Sean

  Lil Wayne je jedna od onih medijskih ličnosti koji su najviše na udaru, bilo od strane hip-hop zajednice ili medija koji se bave celebrity kulturom, a reakcije na njega često bivaju negativne.

  Konstantni sukobi sa zakonom koji uključuju nedozvoljeno nošenje oružja i konzumaciju droga, te zatvorske kazne koje dođu kao posljedica istoga pune redove žute štampe i internetskih portala poput TMZ-a, a ni glazbeni dio priče zadnjih godina ne stoji ništa bolje. Neki od albuma koje je Lil Wayne radio u posljednje vrijeme, bivaju gaženi od glazbene kritike i većine hip-hop entuzijasta, a njegov pokušaj crossovera s rock muzikom iz 2010. godine – “Rebirth” – dobio je neslavni epitet jednog od najgoreg albuma 21. stoljeća, pa i šire.Ako su još glasine o infarktu i bliskom susretu sa smrću istinite, onda ako isključimo financijsku komponentu priče (komercijalno izuzetno profitabilna diskografska kuća Cash Money u kojoj Lil Wayne ima osiguran dobar dio kolača posluje vrlo dobro) može se zaključiti kako je ovo krizno razdoblje za repera iz glazbom najbogatije, ali materijalno najsiromašnije američke savezne države Louisiane. Prije par godina situacija je bila dijametralno suprotna. Lil Wayne je bio na vrhu svijeta. Album iz 2008. godine “Lil Carter III” bio je pravi blockbuster. Komercijalni uspjeh pratili su i izvrsne ocjene najcjenjenijih glazbenih medija. Klupske himne poput “Lollipop”, “Amilli” i “I Got Money” ne samo da su rasturali klubove cijele zapadne hemisfere pa i šire, nego su i napravili malu revoluciju u glazbi. Neko vrijeme svi izvođači koji su naginjali komercijalnijem hip-hopu, ili bilo kakvoj plesnoj muzici htjeli su zvučati kao Lil Wayne ili su posuđivali od njega. Album koji mu je prethodio “Lil Carter II”, iako je postigao manji komercijalni uspjeh i odjek u javnosti, bio je vrlo dobar komad hip-hopa. Kada tu dodamo još neke izvrsne mixtapove poput “Da Drought” i “Da Drought Is Over 2” možemo zaključiti da je Lil Wayne jedno vrijeme bio na samom vrhu hip-hop džungle. Njegov izričaj često je smetao hip-hop puristima. Lijeni, spori flow, te droge, seks, novac, skateboardovi kao lirični motivi, s tijekom misli i najbizarnijim i apsurdnijim metaforama. Ali unatoč osudama i uvredama sa strane, Wayne je vladao hip-hop igrom. Vjerojatno nakon “Lil Carter III” došlo je do zamora materijala, nestalo je entuzijazma u potrazi za najboljim beatovima, a izvor iz kojeg je crpio najblesavije i lucidnije rime je presušio.

  Uz sve to, nakon velikog trijumfa umislio je da može biti jednako uspješan u svakom žanru, no ispostavilo se da nije tako. No, novi album “I Am Not A Human Being II “iako neće pomoći da se situacija u očima kritičara drastično promijeni, najzabavniji je i najbolji album Lil Wayne u posljednjih 5 godina, premda se radi o pjesama koje nisu našle mjesto na prijašnjim albumima.

  Muziku podržava

  “Back To You” je još jedan izlet u rock vode, ai ovdje to zvuči zanimljivo, simpatično i zarazno. “Curtain” ,”No Worries” i “Gunwalk” s kombinacijom auto-tunesa i repa su izuzetno zabavne pop/trap/hip hop pjesme.

  Glavni singl s ovog albuma nimalo suptilnog imena “Rich As Fuck” uspijeva ponajviše zbog produkcije izvrsnog producenta T-Minusa, a drugi singl “Love Me“, s gostovanjem Drakea odgovor je kritičarima. Dok ga vole ‘njegove kuje’ nije ih briga za vaše mišljenje. Koliko ovo god zvučalo prepotentno, toliko i pokazuje gdje se nalazi sada Lil Wayne. On unatoč svemu šta se događa sa strane uživa u svom carstvu, odsječen od svijeta, a radost života ponovno se osjeti i u glazbenom stvaralaštvu.

  Ako želite duboke rime, spiritualna traženja ili pozitvne poruke mladima na krivom ste mjestu. Weezy nikada nije to ni znao ni htio raditi. Ukoliko, pak trebate dozu hip-hopa ili možda točnije hip-hop popa koji ne želi promijeniti svijet, već živi u čudesnom umu Lil Wayne na pravom ste mjestu.

  Možda spot za pjesmu “My Homies Still” može najbolje opisati kakav je svijet Lil Wayne. Slika govori više od tisuću riječi. Prekrasna ljudska glupost.

  Muziku podržava