Weezer pocrvenio od srama zbog prošlog albuma

  2501

  Weezer

  Weezer

  Datum izdanja: 03.07.2008.

  Izdavač: Geffen / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Troublemaker
  2. The Greatest Man That Ever Lived (Variations on a Shaker Hymn)
  3. Pork And Beans
  4. Heart Songs
  5. Everybody Get Dangerous
  6. Dreamin’
  7. Thought I Knew
  8. Cold Dark World
  9. Automatic
  10. The Angel And The One

  Weezer su bend koji postoji već 15-ak godina uz povremene pauze, koje su ponekad znale potrajati i nekoliko godina u nizu, pa se često sumnjalo u raspad benda. Svaki povratak im je bio vrlo lagan pošto su uspijevali napraviti odlične albume.

  Prvi album “Weezer” (prepoznatljiv po plavoj boji omota) iz 1994. odmah ih je izbacio na vrhove ljestvica zbog zaraznih power-pop pjesmica među kojima se najviše isticala “Buddy Holly”. Uslijedio je neshvaćeni album “Pinkerton” i veliki odmor.

  2001. su se vratili s jednim od najboljih (i najkraćih) power pop albuma, zelenim albumom “Weezer” s kojeg su skinuti singlovi poput “Hash Pipe” i “Island in the Sun”. Samo godinu nakon izdali su solidan “Maladroit”, da bi prije tri godine u potpunosti razočarali s “Make Believe“, makar je na njemu bio jedan od najvećih njihovih hitova “Beverly Hills”.

  Nakon njega naveliko se šuškalo o potpunom raspadu benda, pošto se frontmen Rivers Cuomo zaokupio s mnogim drugim stvarima umjesto matičnog benda. Ipak, bend nije propao, nego se vratio sa znatno izmijenjenim zvukom i novim “Weezer” albumom, koji je ovaj put obojen u crveno radi prepoznatljivosti.

  Muziku podržava

  “Weezer” je, za razliku od prijašnjih albuma, dosta obojan neuobičajenim žanrovskim poigravanjima, počevši od countrya, preko pop psihodelije do nekog ludog, opičenog rocka, ali ima tu i standardnih power pop melodija kakvima nas zabavljaju cijelu svoju karijeru.

  Očito je da su i sami shvatili zbog čega je “Make Believe” slabo primljen kod kritike pa su ovaj puta uzeli najbolje producente što ih trenutno rock ima, starog bradonju Ricka Rubina i sve popularnijeg Jacknife Leea koji je već sakupio zavidnu količinu indie rock albuma na kojima je radio. Vidi se da obojica znaju odlično svoj posao, jer je producentski album na zavidnoj razini.

  Uvodna “Troublemaker” je tradicionalna collage-rock pjesmica, zabavne pop melodije i anti-školskim tekstom, dok sljedeća “The Greatest Man That Ever Lived (Variations on a Shaker Hymn)” jedna je od najnetipičnijih Weezerovih pjesama u karijeri, prepuna elemenata iznenađenja, od policijskih sirena i falsetiranog Riversovog vokala pa do gospel dijela i frenetično-gitarskog završetka.

  Najavni singl “Pork and Beans” koji je, rekao bih, tipični Weezer, nosi odličan refren, jedan od najboljih u životu Cuoma, pa ne čudi zbog čega je baš ta pjesma izabrana za promotivno otvaranje albuma.

  Nakon nje slijedi lagana akustična “Heart Songs“, “Everybody Get Dangerous” pomalo podsjeća na rane Pepperse, “Dreamin’” klasičan je power-pop, “Thought I Knew” jedna je od rijetkih pjesama Weezera koju nije napisao Cuoma već gitarist Bell, a vrlo je osjećajna i melodična, “Cold Dark World” zvuči kao mračni Foo Fighters, “Automatic” je najbezlična, dok na kraju album zatvara odlična “The Angel and the One“, u kojoj se ponovno iskazuje vrstan rukopis Riversa Cuoma.

  Karijeru Weezera je vrlo zanimljivo pratiti pošto je vrlo malo bendova koji izdaju albume po inspiraciji, a ne zbog toga da stalno budu u glazbenoj žiži. S velikim usponima i padovima došli su do šestog albuma koji pokazaju da je bend odrastao od svojih početaka makar se još uvijek rado vraćaju svojim korijenima.

  Crveni “Weezer” je povratak u formu, makar album nije do kraja izražen kako se moglo očekivati. Očito je bilo da su se trebali maknuti od tipičnih melodija koje su ih pratile dugi niz godina jer prošli “Make Believe” je bio previše izlizani i predvidljivi, pa tako je ovaj album definitivno korak naprijed za bend.

  Sada treba vidjeti da li će to biti i posljednji album benda, jer je Cuomo dugo vremena najavljivao tako, ali to bi bila velika greška i šteta za nas. Weezer je odličan bend, crveni “Weezer” vrlo solidan album koji pokazuje daljni razvoj benda, pa me zanima kako bi izgledalo sljedeće izdanje.

  Muziku podržava