Vrijeme je za time-out

  473

  Electric Six

  Fresh Blood for Tired Vampyres

  Datum izdanja: 07.10.2016.

  Izdavač: Metropolis

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Acid Reducer
  2. The Number of the Beast
  3. Mood is Improving
  4. I’ll Be in Touch
  5. Lottery Reptiles
  6. Dance with Dark Forces
  7. (Be My) Skin Caboose
  8. My Dreams
  9. I Got the Box
  10. Lee Did This to Me
  11. Greener Pastures
  12. The Lover’s Pie
  13. Space Walkin’

  Izgledalo je da je “Bitch, Don’t Let Me Die!” posljednji album Electric Six, ali ipak to nije. Nova jesen i novi album.

  “Fresh Blood for Tired Vampyres” je već dvanaesti album u njihovoj karijeri i odmah mogu reći da ne nudi ništa novo u odnosu na sve svoje prethodnike jer je to i dalje jedan elektro-rock čobanac koji ponekad uspije malo bolje, a nekad malo slabije. Ovaj put je malo slabije…Kad synthovi u većoj mjeri zamjene gitare, tad dobivamo sintetičke albume kojima nedostaje one izvodne Electric 6 duše, pa takvi albumi budu teško slušljivi i prenapadni. Upravo se to dogodilo i ovom albumu koji je prepun svega, a najmanje ima one iskonske energije vođene zaraznim gitarskim riffovima kojima su nas razmazili na početku karijere.

  Nakon uvodnog instrumentala “Acid Reducer”, dolazi niz spektakularnih plesnih pjesama koje vjerojatno ne bi niti Lady Gaga objavila, dok bi Madonna u manjku vlastite inspiracije i možda posegla za kojom. U takvom đumbusu, teško što se može izdvojiti po dobrom jer “Fresh Blood for Tired Vampyres” jednostavno teško legne, čak to ne uspije niti nakon nekoliko preslušavanja.

  Muziku podržava

  Kad smanje sve moguće kerefeke i stave ih u razumnu količinu, te tome nadodaju pamtljivi refren, tad dobivamo pjesme poput “I’ll Be in Touch” koja djeluje kao jedno od najsuvislijih ostvarenja ovdje. Do nje je i rockerska “Lottery Reptiles” koja pdosjeća na neke ranije uspješnice benda, pa slobodno možemo reći da je to ujedno i najbolji dio albuma.

  Kako album odmiče prema svom kraju, tako on biva ponovno sve naporniji i naporniji, tako nesnošljiva synth-pop-rock-dance buka uz nekakvo deranje koji bi se trebalo računati kao pjevanje. Možda sam se malo pregrubo izrazio, ali u ovom trenutku je to najlakše tako objasniti…

  Electric Six je bend koji koji je oduvijek bio poseban, miješao je sve moguće žanrove da dobije jednu originalnost u zvuku. “Switzerland” je bio prekratnica koja je donijela pregršt synthova u njihov zvuk, pa nakon njega možemo raći da imaju albume toplo/hladno, ovisno o količini synthova. Nekako sam dojma da im nikad nisu sjele te disco-hard rock pizdarije koje povremeno forsiraju, pa tako i ovaj album u tom điru je bolje zaobići nego se potruditi skužiti poantu.

  Oni su zajebanti, oni su luđaci, ali i Electric Six ponekad pretjera. Sad možemo biti sve sigurniji da se to sve češće događa, pa možda je krajnje vrijeme da prestaju musti muzu svake godine u objavljivanju albuma. Posljednji veliki album “Mustang” je došao nakon dvije godine pauze, pa možda ne bi bilo loše da uzmu ‘time-out’, saberu glave i vrate se onom najboljem, a ne kamufliranju manjka inspiracije s bezveznim synthovima…

  0 Shares
  Muziku podržava