Vrijeme Ive Robića

  1063

  Ivo Robić

  Vrijeme nježnosti (Ivo Robić pjeva Alfija Kabilja)

  Datum izdanja: 25.07.2011.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Vrijeme nježnosti
  2. Život je velika rijeka
  3. Jedne zime na Hvaru
  4. Poljubi me kao nekad
  5. Žuto lišće jeseni
  6. Nema ništa ljepše
  7. Tko je znao
  8. Život je show
  9. Kao ljubav iz filmova
  10. Prošlo je sve
  11. Ti meni značiš sve
  12. Pisano u noći
  13. Promijenilo se sve
  14. Auf der Bühne meines Lebens
  15. Du warst wie ein Kino Star
  16. Sing ein kleines Lied
  17. Frag nicht wie
  18. Das Leben nur mit dir
  19. Pjesma mi je sve

  U prepričavanju povijesti hrvatske pop-rock glazbe često će se spominjati kako je ‘sve počelo s novim valom’. Jedan soboslikar prilično mračnog uma napomenuo je da je ‘laž utoliko veća koliko se više puta ponavlja’.

  Naime, debelo prije novog vala djelovao je umjetnik koji je u komercijalnom, kreativnom i pjevačko-izvođačkom smislu bio s čovjek druge planete (čak nije riječ o Arsenu Dediću). Njegova sofisticiranost i tehnika pjevanja mogli su se mjeriti s Royem Orbisonom, dok je većina novovalnih pjevača imala tek prosječne pjevačke mogućnosti.

  Ivo Robić je u vremenu dok su novovalci bili male bebe imao zamjetnu karijeru u inozemstvu, a početkom osamdesetih oglasio se albumom “Vrijeme nježnosti” na kojem je surađivao s poznatim autorom mjuzikala Alfijem Kabiljom (“Jalta, Jalta”, “Ivan od leptira” i drugi).

  Po svim kriterijima ploča “Vrijeme nježnosti” vrhunske je kvalitete, a tridesetak godina kasnije Croatia Records izdala je CD “Vrijeme nježnosti”, s napomenom: Ivo Robić pjeva Alfija Kabilja. Na ovoj su kompilaciji svoje mjesto našle snimke suradnje Robića i Kabilja iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća: od 19 snimaka 14 je originalnih na hrvatskom jeziku, pet je prepjeva na njemački, a od tih 14 ‘originalnih’, deset ih je nastalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Prepjevi na njemački nisu nepotrebni, samo su redundantni. Vjerojatno je cilj kakvom znatiželjnom Nijemcu ili Austrijancu preporučiti ovaj album.

  Muziku podržava

  A što se domaćeg slušateljstva tiče, tenor Ive Robića zvuči delikatno, elegantno, ranjivo i čisto, i to je već dobar razlog da ga se sluša. Još bolji razlog za preslušavanje ovog glazbenog uratka je stvaralačko jedinstvo Kabilja i Robića – Kabiljo je kreirao bogate glazbene strukture i snažne vokalne linije, dok je Robić svojim glasom dao fokus, boju, dubinu i intenzitet. Veliki pjevač interpretira s mjerom, i to čini naoko nehajno i s neobičnom lakoćom, dok su aranžmani istovremeno bogati i pitki, nikad prenatrpani orkestracijom, i nikad ne zapadaju u hermetičnost. “Vrijeme nježnosti” sjajan je album za večere uz svijeće, ili pak za noći u samoći – ovisno o prilici, ali jedno je zajamčeno – bez ikakve negativne energije.

  Ove pjesme obiluju starozagrebačkim štihom, građanskom decentnošću, toplinom, uglađenošću i uljudnošću, te oslikavaju duh vremena u Zagrebu prije nego što su došli razni bahati polupismeni krkani i rasturili i Zagreb i muziku.

  Vrijeme nije učinilo ništa loše ovim izvedbama, one su komotno mogle nastati jučer, prekjučer ili prije 50 godina. Jedina zamjerka je teatralna ženska govorna dionica na “Poljubi me kao nekad” – ta pjesma ima možda najjaču melodijsku liniju i šteta je što melodija zbog govora pada u drugi plan.

  Ne postoji nikakav razlog zašto netko tko voli Richarda Hawleya, Deana Martina ili Franka Sinatru ne bi rado slušao i ovo izdanje. Novim generacijama bi Ivo Robić mogao biti veliko otkriće i šteta što kao Roy Orbison (ili Johnny Cash) u suton svoje karijere nije imao neku jaku pop-ploču kojom bi se približio mladim naraštajima. Zato bi ovo izdanje moglo potaknuti novu publiku na preslušavanje ovog velikog pjevača (i autora također).

  Muziku podržava