Vrhunsko ostvarenje

  1251

  Bruno Mičetić Trio

  Beauty of Your Soul

  Datum izdanja: 28.10.2016.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Luna Ilena de Samba
  2. Reach For The Swing
  3. After You Are Gone
  4. Night Waltz
  5. Beauty Of Your Soul
  6. That’s What It Is (Funk)
  7. Blues for P.G.
  8. That’s What It Is (Swing)(bonus)

  Za one koji ne znaju, Bruno Mičetić vjerojatno je najveći domaći heavy rocker među jazzerima te najveći jazzer među heavy rockerima.

  To je isti čovjek koji vodi riječki hard rock kvintet Keops i koji takav glazbeni izričaj kirurški precizno uspješno odvaja od bavljenja jazzom. Istina, sve što on radi sigurno je utemeljeno na velikoj posvećenosti, iznimnoj ljubavi, glazbenom sazrijevanju i što je najvažnije – cjeloživotnom učenju, no ipak se čini kako tek jazz vode otkrivaju njegov potpuni talent.Nasljednik Mičetićevog debitanskog jazz albuma (“Phantom’s Whisper” iz 2013.) pokazao se kao bitno zrelije ostvarenje. Dakako, ne zato što je “Phantom’s Whisper” snimljen isključivo u formaciji trija već jednostavno zato što je cjelokupna izvedba ambicioznija, sigurnija te ipak s više integriteta.

  “Beauty of Your Soul” za razliku od svog prethodnika nudi širi spektar instrumentalija čija međusobna komunikacija tvori savršenu muzikalnost. Trio i dalje funkcionira besprijekorno, no nema sumnje da su gosti učini svoje.

  Muziku podržava

  Premda je Mičetić gitarist impresivnog kalibra, naglasak nije toliko na njegovim jazzerskim prstolomijama koliko na ljepoti samih struktura pjesama (većinu ih potpisuje isključivo Mičetić). Istina, solo gitara ovdje je nit vodilja, ali podjednako prostora dobivaju primjerice i Vojko Jocić na saxu te Gojko Tomljanović na klaviru, dok je sve fino dodatno obojano hammondom čuvenog Joea Kaplowitza, koji uz Mičetića supotpisuje i dvije skladbe. Uz razigranu ritam sekciju Gorana Rukavine na (kontra)basu te Dade Marinkovića na bubnjevima, novi album tako predstavlja iznimno glazbeno putovanje.

  Sedam autorskih instrumentalnih skladbi, uz swing verziju “That’s What It Is” kao bonus, šaroliko su društvo stilskih varijacija vješto obgrljenih tradicijom jazza. Od početne lepršave sambe, preko swinga, waltza, funka, soula i bluesa, skladbe predstavljaju razgovor instrumentima u kojem svatko ima nešto pametno za reći. Posebno se ističe jazz odiseja atmosferične desetminutne naslovne “Beauty of Your Soul“, s prekrasnom osnovom melodijom oko koje se gradi uvjerljiva priča.

  Na instrumentalnom planu, nitko od zastupljenih glazbenika ovdje nije tek puki jazz zanatlija. Izuzetni senzibilitet svima omogućava da u svoju svirku unesu neobičnu ljepotu i dubinu, što je zapravo i najjači adut ovog albuma.

  “Beauty of Your Soul” tako je dokument postojanja suvremenih vrhunskih glazbenika i to bi zdravom razumu valjda itekako trebalo biti relevantno. No ipak, nema sumnje da se ovdje radi o vrhunskom ostvarenju koje će ostati zaključano u domeni žanra kojemu pripada.

  Usprkos visokoj kvaliteti i činjenici da se ovdje radi o iznimnom predstavniku, ako ne i stjegonoši domaće jazz scene, iz nekog čudnovatog razloga, u zanosnu dubinu “Beauty of Your Soul”, prema prokletstvu ili blagoslovu jazza, znat će utonuti tek manjina.

  Muziku podržava