Vrhunska glazbena kolonija

  2378

  La Colonie Volvox

  Wasteland

  Datum izdanja: 05.04.2006.

  Izdavač: SJF Records

  Žanr: Etno

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Raspukala Sar Planina
  2. Marijo Deli Bela Kumrijo
  3. Perunika
  4. Planino Perin Planino
  5. Pusta Mladost
  6. Pesna Za Goce i Jane
  7. Pesna Za Radon Todev
  8. More Dva Se Zmeja
  9. Pile Vika Piu Piu
  10. Erebica
  11. Izlegol Je Deljo Hajdutin

  La Colonie Volvox, zanimljivo originalna grupa iz Makedonije čiji je stil teško opisati jednom riječju, pa čak i jednom rečenicom, ponosni je vlasnik dva službena izdanja – “Abstractology” i “Wasteland” – paralelno promovirana putem SJF Records, ogranku Skopje Jazz Festivala.

  La Coline Volvox novi je projekt Saše Gigova-Giša (možda ga se neki i sjećaju na makedonskom natjecanju za pjesmu Eurovizije 1998. skladbom “Samovilska svadba”) koji je okupio sve odreda vrsne znalce svog zanata koji se međusobno inovativno nadopunjuju poput biološke kolonije Volvox čije ime nose, nakupine mikroskopsko sitnih zelenih alga u obliku lopte, sastavljene od nekoliko tisuća individualnih stanica. Osobite su po tome što, na neki način, izabiru skupni život, te zajednički sudjeluju u prosperitetu čitave kolonije.

  Kolonija je samo metafora za bitnost pojedinca, jer prema nečemu Univerzalnom, svi mi smo poput pojedinačnih mikroorganizama, ali baš ukupnost tih mikroorganizama čini koloniju Univerzalnosti; struktura onog mikroskopski sitnog od iznimne je važnosti za okretanje prema tom višem cilju, radi boljitka svakog pojedinca.

  No, nije ovo predavanje iz biologije ili filozofije, već samo pokušaj približavanja njihovog stvaralaštva, koje uvelike ovisi o međusobnom nadopunjavanju inspiracija, talenata i stavova samih članova grupe. Neki njihovi projekti uvelike su bazirani na tradicionalnoj glazbi čitavog svijeta (od sakralne do narodne), a neki su potpuno lišeni bilo kakvih usporedbi, prezentirani u gotovo eksperimentalno-pionirskom stilu

  Muziku podržava

  Album “Abstractology” bio je vrsan primjer aleatornog stvaralaštva. Sastoji se od svega dvije pjesme, ali jedna od njih (ona po kojoj je čitav album dobio ime) traje nevjerojatnih 45 minuta i 30 sekundi, eksperiment kojeg se ne bi posramio ni John Cage, no ni u jednom trenutku ne zalazi u crveno područje koje označava dosadu. Istina, teško je držati koncentraciju svo to vrijeme, no zasigurno je dvostruko teže svirati svojevrsni jazz i improvizirati, držati se teme i varirati ju čitav školski sat. Zamislite se u igri “Kalodonta” sat vremena, ali bez ponavljanja riječi…

  S druge strane, album “Wasteland” ponudio je jedanaest tradicionalnih napjeva, gotovo makedonskih trademarka, ali u a cappelli transkripciji (izuzev posljednje skladbe) koja odmah na prvo slušanje ulazi u uho svojom nevjerojatnom kombinacijom starog bizantskog pjevanja, gregorijanske vokalnosti i melodičnosti, a neće nedostajati ni poveznica s našim domaćim klapama.

  Ono što će okarakterizirati svaku skladbu je savršena harmonija glasova, njihova teža i protuteža, dostojanstvena smirenost, općenito spokoj kojim vas ispunjava, te cjelokupna mistična atmosfera (možda ipak malo previše podsjećajući na soundtrack kakvog filma o srednjem vijeku). Možda netko i odluči meditirati uz njih…

  Čak i sam pristup pjesmama za koje biste pomislili da su već toliko puta prežvakane, te kako im je nemoguće udahnuti nov život, jednostavno zadivljuje i začuđuje svakom novom minutom albuma. Zadivljuje i začuđuje u onom najpozitivnijem mogućem smislu.

  Muziku podržava