Vrh današnjeg metalcore biznisa

  786

  The Devil Wears Prada

  Dead & Alive

  Datum izdanja: 26.06.2013.

  Izdavač: Ferret Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dead Throne
  2. Untidaled
  3. Escape
  4. Sassafras
  5. Born To Lose
  6. Mammoth
  7. Kansas
  8. Hey John, What’s Your Name Again
  9. Vengeance
  10. Outnumbered
  11. Assistant To The Regional Manager
  12. Dez Moines
  13. Dogs Can Grow Beards All Over
  14. Chicago
  15. Constance
  16. Danger: Wildman

  Live albumi nekad davno imali su ogromnog smisla. Ogromni bendovi bili su prave istinske zvijezde, prodavali su milijune albuma i odsvirali koncert samo tamo gdje im je zbilja bio zagarantiran hedonistički spektakl. Ako ste ih htjeli čuti uživo ili ste potegnuli do Berlina ili Londona, ili ste pak otišli u CD shop i kupili live album.

  Danas? E pa danas čak i u naš kutak svemira dođe cijela posada Big 4 heavy metala, čak i jedan U2 ili Depeche Mode… A da ne govorimo o tome da čak i ovdje neke legende prikupe publike dovoljno tek toliko da se koncert ne otkaže. Danas dosta bendova digitalno izda snimku ama baš svakog koncerta svoje turneje i fanovi ih vjerno skupljaju kao hrčci lješnjake.

  U tim okolnostima live album jednog američkog metalcore benda ima malo smisla. The Devil Wears Prada svoju su uspješnu turneju za još uspješniji album “Dead Throne” obilježili “Dead & Alive” CD/DVD kombinacijom kojom će možda staviti još jednu kvačicu u diskografskom ugovoru, ali da će njime privući još fanova u ionako ogromnu vojsku – teško.

  Ali dobro, nakon relativno kratkih osam godina u kojima su bili dosta vrijedni – četiri albuma, jedan EP i hrpetina turneja po cijelom svijetu – valjda zaslužuju jedan ovakav sažetak. Sažetak u kojem su fanovima u Massachusettsu ponudili logičnu kombinaciju njihovih ‘starih’ hitova i aktualnih singlova.

  Muziku podržava

  Trodijelni blok s “Outnumbered“, “Assistant to the Regional Manager” i “Dez Moines” sam po sebi je dovoljan, jer mrvicu odskače od lagano monotone atmosfere kakvu sa sobom nosi ovaj žanr, a “Born To Lose“, “Mammoth” i “Kansas” poslužile su kao dobra promocija zadnjeg albuma. Ta fascinacija imenovanja pjesama po gradovima vjerojatno je kulminirala na bisu kada su s “Chicago” pokazali da znaju složiti i atmosferičnu i bolnu stvar, a ne samo teške riffove, growlerske vokale i nježne refrene.

  Naravno, mastermind benda Mike Hranica (da barem čovjek zna kako mu prezime zvuči na našem jeziku!) nije propustio uobičajenu potrebu da naglasi kako su oni kršćanski bend, pa pjesme nerijetko najavljuje izjavom da oni jako vjeruju u Isusa Krista. Svirka? Nadnaravno precizna, bombastična, moćna i profesionalna. I svirački i scenski dečki su dovedeni do vrha biznisa, pa im obleka, pirsevi i brojne tetovaže prate sva pravila metalcore pokreta.

  Bez previše dinamike u samom koncertu, “Behind the Scenes” dio DVD-a je, kao i obično, najbolji način za skužiti bend malo pobliže – prirodnije i ljudskije. Posebno kada potvrde da im je ovo produkcijski najzahtjevnija turneja, pa su na toj hi-fi pozornice nerijetko bili toliko zaslijepljeni podnom rasvjetom da su se doslovno bojali da ne zviznu na pod pred svim i fanovima i svim kamerama.

  Razdoblje oko zadnjeg albuma obilježili su druženjem sa svim bendovima koji nešto znače na sceni (As I Lay Dying, Killswitch Engage, Everytime I Die, Whitechapel, Enter Shikari…), ali i gubitkom klavijaturista kojem je ta snimka bila posljednji koncert s bendom. Možda je priznao da nije baš toliki vjernik, pa je došlo do svađe. Ne znam…

  Dečki su tu etapu zatvorili prilično opasno i uspješno, pa možda sa sljedećim albumom (kažu, negdje na ljeto) uspiju proizvesti pokoji dio koji neće zvučati identično s ostatkom njihove diskografije i ostatkom njihove scene. Tada možda osvoje i europsku publiku.

  Muziku podržava