Više nego solidan križanac hip-hopa

  2160

  DeLyricum

  Autsajder

  Datum izdanja: 13.10.2008.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. DeLyricum
  2. Gospon lova
  3. Pop porn
  4. Moderna lirika
  5. Autsajder (skit)
  6. Stani u red
  7. Priča o Đani đaneru
  8. Finito
  9. Otpisani – Alo! (skit)
  10. Vlada nada
  11. PTSP
  12. Svaki dan
  13. Dosta
  14. Vjeruj sebi

  Zagrebačka grupa s podužim demo-stažem DeLyricum (ex-Delyricum Tremens) nedavno je objavila svoj album prvijenac pod nazivom “Autsajder“. Iza njih je pet godina svirke i jedan EP, s kojeg je i skinut njihov najveći hit “Češki huligani”.

  Idejni začetnik cijelog projekta je Tremens, underground rapper koji unatoč dugogodišnjem radu i solo-materijalu “Tamna strana sunca” (Kondorcomm, 2003.) nije našao svoje mjesto pod suncem u vrijeme najvećeg booma domaćeg hip-hopa.

  DeLyricum je bio logičan novi korak za njega, ne bi li napravio žanrovski odmak od prijašnjeg materijala. Iako je to u suštini još uvijek hip-hop, fuzija s rock, ska i reggae glazbom te svirka uživo definitivno otvara put širem spektru slušateljstva.

  Isto je uspjelo Elementalu, koji su sličnu stvar napravili još 2002. godine albumom “Tempo Velegrada/Demiurg”, i pretvorili se iz solidne hip-hop grupe u domaću koncertnu atrakciju s pozamašnim brojem hitova i prvih mjesta na radijskim top-ljestvicama.

  Muziku podržava

  Sličnu transformaciju prošli su nedavno i zadarski rapperi Postolar Tripper, što je očit pokazatelj ‘novog’ trenda. Novog pod navodnicima jer to zapravo nije novost niti u domaćim okvirima, a kamoli u svjetskim. Dobro, nije u redu očekivati revoluciju od svakog novog benda koji ispliva iz demo kaljuže, no onda se niti ne treba na taj način predstavljati u javnosti.

  Kako god bilo, DeLyricum uopće nije loš bend. Širok dijapazon glazbenih utjecaja je lako provaliti, no u većini slučajeva dobro funkcionira i rezultat je općenito uhu ugodan. Od reggae i ska inficiranih melodija na “Priča o Đani đaneru“, “Finito” i “Pop porn“, preko stvari “Moderna lirikaà la Elemental, “PTSP” u stilu kultnih Rage Against The Machine i “Vjeruj sebi“, koja zvuči kao hrvatski prepjev pjesme RUN DMC-a iz njihove rockerske faze.

  “Autsajder” je ukupno gledano vrlo dobar materijal, odlično odsviran i s na trenutke sjajnim tekstovima. Delyricum kao bend ima potencijala, i uz nekoliko potencijalnih hitova s recentnog materijala mogli bi postići komercijalni uspjeh.

  Ova perspektivna ekipa svakako zaslužuje priliku da snime još koji album i uvjeren sam da za njih na našoj siromašnoj glazbenoj sceni itekako ima mjesta.

  Muziku podržava