Virtuoz svemirskih visina

  1301

  Arturo Sandoval

  Rumba Palace

  Datum izdanja: 25.06.2007.

  Izdavač: Telarc / Menart

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. A Gazor
  2. Gurachando
  3. El Huracan Del Caribe
  4. 21st Century
  5. Sexy Lady
  6. Peaceful
  7. Having Fun
  8. Arranca De Nuevo
  9. Rumba Palace
  10. Nouveau Cha Cha

  Životna priča kubanskog trubača Artura Sandovala, poput mnogih kubanskih umjetnika obilježena strašću prema glazbi zbog koje je emigrirao, nadahnula je redatelja Josepha Sargenta da snimi film “For Love or Country: The Arturo Sandoval Story” s Andyem Garciom i Gloriom Estefan u glavnim ulogama.

  Dirljiva istinita priča ispričana pod geslom: “On je zauvijek promijenio zvuk slobode”, između ostalog donosi i odgovore na pitanja zašto je i kako Sandoval emigrirao u SAD. Osnovni razlog je bio ostvarenje životnog sna – odlazak na turneju s Dizzyem Gillespiem i njegovim United Nation Orchestrom, skupinom koju je velikan vodio u zadnjem razdoblju karijere.

  Dvadesetak godina poslije Sandoval, koji je u međuvremenu postao planetarno priznata jazz zvijezda ostvarivši suradnje s najpoznatijim jazzistima i afirmiravši se u raznim podžanrovima jazza, ne zaboravlja kako je bilo svirati u tom ansamblu. Bio je to spoj najboljeg što može pružiti sjevernoamerički jazz s bogatstvom latinoameričkih ritmova. Takav je pristup Sandoval ostvario i na svojem novom albumu “Rumba Palace“, nazvanom po njegovom klubu smještenom u Miamiju.

  Album obiluje atraktivnim ritmovima i uzbudljivim improvizacijama. Klasično obrazovani glazbenik, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među kojima i nekoliko Grammya, Sandoval se predstavlja virtuoznim trubačem koji je još uvijek sposoban za putovanje u svemirske visine.

  Muziku podržava

  Uz bigbandaške izvedbe vatrenih ritmova, na album je uvrstio i vlastitu skladbu “Peaceful“, posve drukčijeg, baladnog karaktera, koju svira u kvartetu bez bubnjara – truba, tenor saksofon, klavijature i bas gitara. Od deset skladbi, pisanih za ovaj album, prvi što ga je objavio za tvrtku Telarc, devet je skladao Sandoval a jednu Luis Felipe Lamoglia, saksofonist kojeg je zagrebačka publika upoznala kao člana kvarteta bubnjara Ignacia Berroe koji je nastupio na prošlogodišnjim zagrebačkim Međunarodnim danima jazza u ‘Malom’ Lisinskom, te kvarteta klavirista Gonzala Rubalcabe koji je 2005. nastupio u istoj dvorani u okviru Jazz ciklusa.

  Iako u tim prigodama nije privukao posebnu pažnju i ostavio dojam iznimnog glazbenika, Lamoglia je tijekom nekoliko zadnjih godina zadobio Sandovalovo povjerenje. Naime, osim što u svim izvedbama svira saksofone, u nekima i kao solist, a u nekima udaraljke, EWI (elektronsko puhače glazbalo) ili pjeva, za ovo je snimanje priredio sve aranžmane i koproducent je albuma. Da njegov posao nije bio mačji kašalj svjedoči zahtjevan pristup svim skladbama. U većem dijelu albuma to je bigbandaški afro-cuban, u nekim skladbama bliži jazz, a češće salsa iskazu, no, to je puno više i ozbiljnije od salse koja se svira na terasama luksuznih hotela, za zabavu i ples.

  Osim toga, za snimanje, održano krajem prošle godine, Sandoval nije angažirao cijeli big band već po jednog ili dvojicu glazbenika iz svake od puhačkih sekcija koji su nasnimavali ostale glasove što je bio poseban izazov za producenta. Lamoglia je, uz Sandovala i Carla Griffina, odlično obavio taj posao.

  Za razliku od Gillespieve skupine u kojoj su sa Sandovalom zajedno svirali legendarni sjevernoamerički i južnoamerički glazbenici poput udaraljkaša Airta Moreire, saksofonista i klarinetista Paquita D’Rivere, trubača Claudia Roditija, trombonista Slidea Hamptona, saksofonista i flautista Jamesa Moodya i drugi, za ovaj je album odabrao mlađe, ali već afirmirane latinoameričke glazbenike.

  Osim Sandovala, koji se u dvije salsa izvedbe predstavlja i kao pjevač, te Lamoglie, na snimanju su sudjelovali trubač Jason Cader, trombonisti Dana Teboe i Dante Luciani i pjevač Cheito Quinones, Sr. (poznat iz suradnje sa spomenutom pjevačicom i glumicom Gloriom Estefan), kao i članovi Sandovalova stanog sastava s kojim poduzima turneje: klavijaturist Tony Perez, bas gitarsit Armando Gola (također član Rubalcabina kvarteta na zagrebačkom koncertu), bubnjar i timbalist Alexis “Pututi” Arce i udaraljkaš Tomas Cruz.

  Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 9. rujna 2007.)

  Muziku podržava