Velikodušan hommage elektronskoj glazbi

  1219

  Jean Michel Jarre

  Electronica 1: The Time Machine

  Datum izdanja: 16.10.2015.

  Izdavač: Columbia Records / Menart

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Time Machine
  2. Glory
  3. Close Your Eyes
  4. Automatic Pt.1
  5. Automatic Pt.2
  6. If…!
  7. Immortals
  8. Suns Have Gone
  9. Conquistador
  10. Travelator (Part 2)
  11. Zero Gravity
  12. Rely On Me
  13. Stardust
  14. Watching You
  15. A Question of Blood
  16. The Train & The River

  Mišljenja sam da ne treba trošiti previše riječi o Jeanu Michelu Jarreu, sinu poznatog filmskog kompozitora i jednom od pionira elektronske glazbe koji drži nekoliko rekorda posjećenosti svojih megalomanskih koncerata.

  Taj živahni i mladoliki 67-godišnjak nema nikakvu namjeru prestati s radom, a dokaz tome je novi studijski projekt pod nazivom “Time Machine” čiji je prvi dio objavljen prije mjesec dana. Što reći o tom, 18. po redu albumu iza kojeg stoje inicijali JMJ? Nema tu puno novih trikova za otkriti, a bilo bi iluzorno to i očekivati unutar žanra koji ionako previše nadobudnih glazbenika previše kasapi manje-više nepotrebnim i neslušljivim eksperimentiranjem. Daleko od toga da imam nešto protiv inovativnog zvuka i pomicanja granica, no taj pristup, barem u auditivnom smislu, Jarre nije primijenio gotovo četiri desetljeća koliko je prošlo od legendarnog albuma “Oxygene”.

  No, kad čujete nekoliko jačih stvari s aktualnog albuma, shvatite da Jarre ni ne treba zaplivati nekim novim vodama jer se u ovim poznatim vrlo dobro snalazi. Tako mu godi suradnja s dreamy elektroničarima M83 u pjesmi “Glory“, kao i ona s izričajno sličnim Mobyem u pjesmi “Suns Have Gone“.

  Muziku podržava

  Jarreova kompatibilnost s ambijentalnim zvukom osjeti se i u “Close Your Eyes“, trećoj stvari na albumu koju supotpisuje poznati francuski duo Air, a posebno dobro sjeda “A Question of Blood“, minimalistički instrumental s kraja albuma koji odiše prepoznatljivim senzibilitetom Johna Carpentera.

  Sve u svemu, “Time Machine: Electronica 1” velikodušna je posveta elektronskoj glazbi koja vješto kombinira klasičnog Jarrea sa svim onim elementima koji valjaju u suvremenom electro žanru. Gledajući iz tog aspekta, album je čak i više nego solidan.

  Muziku podržava