Veliki romantik se vratio

  1158

  Lionel Richie

  Coming Home

  Datum izdanja: 11.09.2006.

  Izdavač: Island Def Jam / Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I Call It Love
  2. Sweet Vacation
  3. Why
  4. What You Are
  5. Up All Night
  6. I’m Coming Home
  7. All Around The World
  8. Out Of My Head
  9. Reason To Believe
  10. Stand Down
  11. I Love You

  On zna s riječima, on zna s osjećajima, njegove melodije tjeraju vas da volite, da budete zaljubljeni i da se otvorite. On je Lionel Richie, a njegov novi album “Coming Home” dokazuje da još nije izgubio onu zlatnu nit koja se tako vješto provlači kroz sve njegove pjesme i dira vas tamo gdje ste najslabiji i najranjiviji.

  Da je neosporni vladar ljubavne tematike u glazbi dokazuju neke od najvećih ljubavnih balada ikad otpjevanih. “Hello”, “Stuck On You”, “Ballerina Girl”, “Say You, Say Me”, “Do It To Me” od starijih, te “Cinderella” ili “Long Long Way To Go” od novijih pjesama samo su dio velike ljubavne pjesmarice uz koje su se generacije zaljubljivale, voljele i tugovale.

  S novim albumom, kao što sam već naglasio, nije izgubio na toj magičnosti usprkos želji da sa svakim novim albumom i svakom novom pjesmom ide ukorak s vremenom i da prati najnovije produkcijske trendove. Razlog tome je, vjerujem, taj što želi postići da njegov zvuk i dalje bude svjež, a pjesme interesantne generacijama koje nisu vične posezanju za klasicima.

  Ono što me oduvijek fasciniralo kod Lionelovih pjesama jest jednostavnost njihova teksta, tj. kako uspije s riječima kojima ne otkriva ništa novo reći toliko puno. Takav tekst u pjesmi može na vas pozitivno utjecati ili vas možda natjerati da se malo zanesete i zamislite.

  Muziku podržava

  Slična jednostavnost može se dobro pokazati na primjeru prvoga singla – “I Call It Love“, kada u dijelu refrena pjeva: “Baby, I Don’t Know What Love Is Maybe I’m A Fool, I Just Know What I’m Feeling, And It’s All Because Of You“. Lionel nam s ovim tekstom ne govori ništa novo, ali način na koji ga je u samoj pjesmi interpretirao i zaodjenuo u pitke i povodljive melodije od njega čini nešto veliko, nešto novo i nikad neizrečeno.

  Pjesma “I Love You“, tipična je Lionelovska ljubavna srcedrapateljna balada koja dolazi kao slijednica njegovih velikih hitova, od kojih sam neke već spomenuo na početku samoga teksta. U pjesmi se Lionel suočava sa svojim osjećajima prema voljenoj osobi koje više nema u njegovu životu. Svoje osjećaje od tada po prvi puta prenosi na papir i po prvi put otkada nje nema otvara svoje srce te progovara: “Cause I Know With You I Do Belong, You Are My Voice My Simple Song, You’re All I Need… And The Joy I Feel When Love Is Blind, You’re Everything I Need To Find, My Search Is Through… Babe I Love You, I Love You“. I ponovno kombinacija sjetnijih melodija i biranih riječi čini čudo i ostavlja vas premalima da se nosite s emocijama koji iz nje izlaze svakom melodijom.

  Reason To Belive” je jedini logičan izbor u nastavku preslušavanja. Pjesma se inače nalazi ispred “I Love You”, ali najbolje ju je slušati neposredno nakon nje. Donisi nam izvjesnu dozu vedrine, ali ne tekstom već melodijom. Lagani rif na akustičnoj gitari koji otvara pjesmu odmah plijeni pozornost, a nakon petnaestak sekundi uključuje se Lionel svojim glasom. Pjesma u refrenu kulminira i lagani rif se transformira u vedru i odlučnu melodiju uz koju ne možete, a da ne zapjevate.

  Još jedna u nizu krasnih balada na koju vam skrećem pažnju je “I’m Coming Home“. Pjesma koja govori o promjenama u životu, o okretanju nove stranice i počinjanju ispočetka. Svatko od nas u životu ima priliku za još jednu šansu, za još jedan početak koji valja mudro iskoristiti.
  Nadalje tu su još plesna “All Around The World“, laid back tema “Sweet Vacation” te romantična “Out Of My Head“.

  Uz sve ove vrlo dobre pjesme na albumu se nalaze i dva apsolutna promašaja. Prva je totalna reggae besmislica naziva “Stand Down“, a druga je kvazi disco drmalica “Up All Night“. Šteta bi bilo previše riječi trošiti na te dvije crne ovce kada je ostatak albuma pravi bombon, stoga ću i ovime zaključiti svoj osvrt.

  Lionel je i dalje car stvaranja romantičnog ugođaja i jedan od posljednjih glazbenih romantika. Ovaj album pravi je dokaz toga i stoga ga nikako nemojte zaobići.

  Muziku podržava