Veliki povratak hvarskog enfant terriblea

  2199

  Gego

  Brodić na struju

  Datum izdanja: 01.08.2014.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Latino, Pop, Reggae, Rock, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pape me feat. Klapa Kampanel
  2. Recite mi feat. Cubismo
  3. Brodić na struju feat. Saša Antić
  4. Jubin jo
  5. U moru ljubavi feat. Fausto Beccalossi i Marijan Ban
  6. Miss klitoris
  7. Štemo son je
  8. Folši glamur
  9. Politika je kurva
  10. Ne dirajte mi škoje feat. zbor Stelice
  11. Mrduja (Split 2009)
  12. Jubi son plavo oko (Split 2012)

  “Brodić na struju” novi je album Stjepana Barišića Gege, kojim se Gego vraća nakon poduže diskografske pauze. Naime, čak šest godina je prošlo od prethodnika “Kup! Prodoj!“.

  Nema više prekaljenog Picigin Banda s kojim je Gego žario i palio tijekom nekoliko ljetnih sezona. Vjerojatno ga se publika tada malo zasitila, pa je i to utjecalo na dužu pauzu. Sad bi trebalo biti pravo vrijeme da ga se opet malo zažele. Gego je srećom u odsustvu Picigin Banda svejedno opet uspio okupiti vrsnu ekipu što je rezultiralo time da “Brodić na struju” krasi znalački ispeglana produkcija i jako dobar zvuk.

  Gego se naravno drži istih tema u svojim pjesmama: sunce, more, ekologija, otočka lita i zime, furešti, ljubav i one stvari. Jednostavno i lako za identifikaciju svakome tko u sebi nosi bar zrno mediteranskog DNK koda. Gosti su tu da začine priču i obogate zvučnu sliku.U uvodnoj “Pape me” u kojoj Gego pjeva kako ga je sve u životu naučio njegov pokojni pape, gostuje klapa Kampanel. “Recite mi” s Cubismom naravno je obilato začinjena latino ritmovima, a pred kraj kad se pojavi Ricardo Luque morfira u čisti ‘kubizam’. Jedna od kombinacija od kojih je album najviše profitirao, pa je možda šteta da se nije proširila na još nekoliko brojeva.

  Saša Antić iz TBF-a se pridružuje u simpatičnom naslovnom eko funku, koji zvuči kao naklon Dinu Dvorniku s Geginim falš pjevanjem na refrenu. “Jubin jo” je tipični crossover dva mediterana, ovog našeg i onog američkog. Talijanski jazz harmonikaš Fausto Beccalossi doprinosi nježnom ugođaju ljupke “U moru ljubavi“, a svoju recitaciju dodao je i Marijan Ban.

  Muziku podržava

  Ne dirajte mi škoje” s dječjim zborom Stelice je vjerojatno najljepša pjesma koju je Gego napisao, te joj je predodređeno da postane himna dalmatinskih otoka.

  Između se nalaze dvije ‘angažirane’ teme “Politika je kurva” i “Folši glamur”, te lascivna “Miss klitoris” i još lascivniji (domaći reperi bi rekli ‘tvrdi’) reggae “Štemo son je”. Na CD-u su kao bonus pridodane dvije pjesme kojima je Gego nastupio na Splitskom festivalu 2009., odnosno 2012., godine, “Mrduja” i “Jubi son plavo oko”.

  Sve u svemu, “Brodić na struju” je vrlo solidan comeback, Gego se ne da.

  Muziku podržava