Veliki povratak četvorke – sumnjam

  1281

  No Doubt

  Push and Shove

  Datum izdanja: 24.09.2012.

  Izdavač: Interscope / Universal Music

  Žanr: Alternative, Pop, Rock, Ska

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Settle Down
  2. Looking Hot
  3. One More Summer
  4. Push and Shove
  5. Easy
  6. Gravity
  7. Undercover
  8. Undone
  9. Sparkle
  10. Heaven
  11. Dreaming the Same Dream

  Push and Shove” šesti je studijski album grupe No Doubt, a ujedno i povratnički album nakon pauze koja je trajala više od desetljeća.

  Cijelo jedno desetljeće članovi su se bavili drugim stvarima, a najviše
  se čulo o onima koje je solo radila pjevačica grupe Gwen Stefani.

  Dojam koji album prvim cjelokupnim slušanjem ostavlja je prpošan. ”Push and Shove” odlično nastavlja tamo gdje je ”Rock Steady” stao i zapravo to je šteta. Nastaviti su trebali tamo gdje su još davnije stali, trebali su nastaviti gdje su stali s albumom ”Tragic Kingdom”. Nažalost, tragovi tog No Doubta ne mogu se pronaći na ovom albumu. Ono što ovdje nude bliže je onome što je zadnjih deset godina stvarala sama Gwen Stefani, nego onome što su oni stvarali kao bend cijelu svoju karijeru.I ne može se ne postaviti pitanje: “Zar zaista više želimo takav No Doubt?” Iskreno, ne bih željela nikog povrijediti, ali…Kad se samo sjetim njihovih prvih albuma, ovaj ne bi bio ništa dalje nego nešto kao jedna uglazbljena i opjevana, među mnogim istima, ubrzana teen ljubav. Album točno tako teče. Iskričav je i veseo na početku, kao što je, znamo, i svaki početak. Zgodno je to što pjesme “Settle Down”, “Looking Hot”, “One More Summer”, “Push and Shove” vuku na ples, ali na ples negdje u Japanu. U Japanu gdje ima onih igraonica s onom igrom kad trebaš stati na svjetleća polja koja prate ritam stvari koja svira.

  Zatim slijede nedoumice u toj našoj izmišljenoj ljubavi za usporedbu. Osjete se u tim downovima i upovima koje nude čas tužna čas vesela pjesma, kao recimo pjesme “Easy”, “Gravity”, “Undercover”.

  Muziku podržava

  Osjetimo i krizu, podloga su joj niz tužnih pjesama, “Undone” i “Sparkle”.

  Ali na sreću sve završava još jednim dizanjem jer eto, bez obzira na sve, svi na kraju vjerujemo da nam bolje tek dolazi. Svjesni tog zaključka na nebu smo uz pjesmu “Heaven” i sanjamo isti san uz posljednju pjesmu na albumu “Dreaming the Same Dream”.

  No Doubt, ovim povratničkim albumom ostaje dosljedan svojoj neozbiljnosti, što u smislu odabira ležernijeg glazbenog stila, što u smislu neulaženja u koštac s onim što nam oni sa svojim potencijalima itekako mogu ponuditi, a to su odlične pjesme. Ovdje, i uz dobra gostovanja, sve ipak ostaje nedorečeno. Sve ostaje na samo dobro odrađenom poslu benda. Samo tome! Što je, ponavljam, šteta, jer ta plavuša može i dalje biti zanosna i glasna, a ne zanosna i tiha kao na ovom albumu. Dok oni, ta cijela četvorka koja se uspjela održati u početnom sastavu sve ove godine, mogu zvučati bolje, puno bolje. Samo da im pogled nije tako suviše zelen, a zjenice u znaku dolara.

  Tekst: Maja Biloglav

  Muziku podržava