Veliki podbačaj Porchesa

  536

  Porches

  Pool

  Datum izdanja: 05.02.2016.

  Izdavač: Domino Records / Dancing Bear

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Underwater
  2. Braid
  3. Be Apart
  4. Mood
  5. Hour
  6. Even the Shadow
  7. Pool
  8. Glow
  9. Car
  10. Shaver
  11. Shape
  12. Security

  Aaron Maine poznatiji kao Porches, izdao je svoj drugi album “Pool” na novoj etiketi Domino.

  Nakon prvijenca iz 2013., ovaj je album mali zaokret u njegovoj karijeri, ne samo zbog drugačije produkcije, nego i zvuka koji je sada puno usporeniji i neinventivniji. Aaron je poznat po tome što je skovao ime za svoju djevojku Gretu Kline koju znamo kao Frankie Cosmos. On svira bubnjeve u njenom bendu, a Greta svira bas za Porches. Zanimljiva povezanost dvoje glazbenika utjecala je i na njihov rad koji je prožet tekstualnim referencama na njihov odnos i ljubav općenito, a u slučaju Porchesa to su većinom indie pop balade i laganice, ponekad i razvodnjene limunade.

  Prvi je album bio nešto snažniji u smislu ekspresije i zvuka, bilo je stanovite dinamike, dok je “Pool” prepun laganih stvari od kojih nijedna ne iskače kao hit, nego su sve u potenciranoj sanjivosti izlizane i dosadne. Sve smo to već čuli, iako to ne mora biti problem, ali Porches ne nudi nikakvu zanimljivu intepretaciju i svježinu. Sve stvari liče jedna na drugi i pjevanje o ljubavnim odnosima i utjecaju veze na izgradnju karaktera i odrastanje je već pomalo dosadno.

  Muziku podržava

  Na primjer, “I want to be apart of it all” u pjesmi “Be Apart” je pomalo podvojeni izraz o samoći i sudjelovanju u svijetu, što je već prožvakana tema i gotovo je iscrpljujuće slušati o toj potrebi za samoćom koja je ujedno i involviranost u svijet. Melankolično, ali ne dovoljno samokritično i bez distance, nego samo ponavljanje onog što je već toliko puta ispjevano. Sve je još potencirano vokalom koji je na rubu lamentacije i očaja da sve vodi u apatiju nakon slušanja kao u “Ewen The Shadow“.

  Pool” je još jedna tugaljiva pjesma u kojoj se ne vidi iskrena desperantnost, nego je na neki način hinjena i u službi proizvođenja sanjivog zvuka koji nije kakav je inače u dream popu. Jednostavno je neiskren i prijetvoran.

  Jedina stvar koja se izdvaja kao smislena je “Glow” jer je vokal odmjeren i zvuk je nešto radosniji i iskričaviji, kakav je bio na prvom albumu, pa čak i “Car” koja zvuči drugačije od ostatka albuma.

  “Pool” je još jedno neinventivno indie pop izdanje koje se ne može mjeriti s prvim albumom i jednostavno je neslušljivo i dosadno. Možda je stvar produkcije ili zvuka koji je konfuzan, ali u svakom slučaju, veliki podbačaj za Porches.

  Muziku podržava