Veliki Lisin povratak

  643

  Lisa Hannigan

  At Swim

  Datum izdanja: 19.08.2016.

  Izdavač: Hoop Recordings / Pias

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Fall
  2. Prayer For The Dying
  3. Snow
  4. Lo
  5. Undertow
  6. Ora
  7. We The Drowned
  8. Anahorish
  9. Tender
  10. Funeral Suit
  11. Barton

  Dugo je trebalo čekati novi album irske kantautorice Lise Hannigan. Točnije, pet godina. I, napokon je tu “At Swim”.

  Ova glazbenica počela je karijeru u bendu Damien Ricea, a solo je počela nastupati 2007. Već prvim album “Sea Sew” Lisa je privukla pažnju na sebe pa su uslijedile nominacije, nagrade, festivali i kolaboracije. Drugi album “Passenger” obavila je 2011., kojim je samo potvrdila svoj veliki talent.Tako velika pauza između albuma rezultat je osobnih previranja, preseljavanja, raskida veze i traženja vlastitog puta.No, tu je i moment odmora od pisanja i izvođenja jer si je Lisa htjela uzeti vremena da sagleda svoju karijeru i put kojim želi ići. Treći album, ipak, nije sasvim rezultat njenog velikog plana, nego je njegov začetak u pozivu Aarona Dessnera (The National) koji je izrazio želju da producira Lisin album. Dessnerov talent za pronicanje glazbene osobnosti i u ovom slučaju je uspio jer je “At Swim” pomalo drugačiji od prva dva albuma, malo mračniji, zreliji i bliskiji Lisinom karakteru.

  Opsjednutost vodom i morem vidljiva je u većini Lisinih tekstova te je i sama izjavila da joj voda donosi mir i podsjeća na slobodu i čistoću. Vezanost uz element vode posebno je vidljiva na ovom albumu.

  Muziku podržava

  Kao prvo, sam naziv “At Swim” asocira na odvažnost ulaska u vodu, odnosno suočavanja sa strahom i onim nepoznatim. To je ujedno metafora za stvaranje albuma. No, s druge strane, također je riječ o prepuštanju da se izraze najdublje emocije i misli, što je Lisa tekstualno pokušala učiniti, i u tome uspjela jer svaka je pjesma kao stranica u dnevniku prepunom metafora, ali i jednostavnosti i čistoće izraza, što se također veže za vodu.

  Drugo, voda je element misterije, fluidnosti, melankolije, sjete i tame. Sve to prožima ovaj album. Od naziva pjesama, koji doista djeluju mračno i melankolično, do tekstova koji to još više potenciraju.

  No, “At Swim” nije mračan album jer Lisin vokal unosi kristalnu čistoću svojim zvonkim tonom koji je negdje na pola puta između folk i jazz vokala.

  Treći moment vezan uz element vode je upravo vokal koji je fluidan, tajanstven i melankoličan, a opet tako prozračan, lagan i transparentan, kakva voda može biti.

  Zanimljivost je da na ovom albumu Lisa prvi put svira bendžo, u pjesmi “Undertow“. Ova numera je najčistija od svih u smislu vokala, dok su “Ora” i “Fall” najveći hitovi albuma koji se izdvajaju sjajnim spojem sjetnog teksta i kristalnog vokala. “Ora” je gotovo pa bajkovita uspavanka s laganim klavirom i savršenom produkcijom.

  “Prayer For The Dying” i “We The Drowned” najteže su i najmračnije pjesme na albumu koje zvuče gotovo dark folk u stilu Emily Jane White.

  Pred sam kraj albuma nalazi se “Funeral Suit” koja balansira između svjetla i tame vodenog svijeta koji konceptualno okružuje priču albuma.

  Lisa Hannigan je sjajna kantautorica i izvođačica s predivnim vokalom koji zvuči mitološki i bajkovito, a opet tako čisto i jednostavno. Albumom “At Swim” postavila je ljestvicu visoko za sve folk kantautorice jer je pokazala kako zvuči kvalitetan folk album bez pretencioznosti i kompliciranja, s najvećim osloncem na tekstove i vokal te zvuk koji osvaja na prvo slušanje.

  Muziku podržava