Velik pomak unutar granica countrya

  2930

  Loretta Lynn

  Van Lear Rose

  Datum izdanja: 03.05.2004.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Van Lear Rose
  2. Portland Oregon
  3. Trouble On The Line
  4. Family Tree
  5. Have Mercy
  6. High On A Mountain Top
  7. Little Red Shoes
  8. God Makes No Mistakes
  9. Women’s Prison
  10. This Old House
  11. Mrs. Leroy Brown
  12. Miss Being Mrs.
  13. Story Of My Life

  Jack White, muški dio dvojca znanog pod imenom The White Stripes, ponovno nam donosi nova uzbuđenja, kao i uvijek pomičući granice ustaljenih žanrova. Ovaj put Jack se odlučio odvojiti od svog matičnog benda te zaposliti ‘country baku’ Lorettu Lynn nagovorivši je da sa njim snimi novi materijal.

  Naravno, u tome je uspio, a rezultat je “Van Lear Rose“, album koji je već proglašen country remek djelom od svih kritičara i velikog djela publike.

  Svi koji prate rad The White Stripesa znaju da je njihov predzadnji album, “White Blood Cells”, bio posvećen upravo ovoj country legendi, a sjetimo se i singla s istoga albuma, “Hotel Yorba”, koji je bio najočitiji iskaz ‘countryevske’ odanosti Whiteovih.

  Muziku podržava

  S druge strane, Loretta Lynn je devedesetih godina odlučila prekrstiti sa svojom karijerom, te se povući iz biznisa i posvetiti se svom umirućem mužu, no ipak, ova sedamdesetogodišnjakinja, nije mogla odoljeti novom iskušenju koje je pred nju postavio White. Loretta se ubrzo primila posla i napisala, kako iskusni ljubitelji kažu, najbolje pjesme u svojoj karijeri koje je, potpomognuta mladim punkerima u ‘country furki’, pretočila u sasvim novo ruho, zanimljivo i onima koji nisu nikad slušali country.

  Između trinaest pjesama teško je odlučiti koja je bolja, a koja lošija, jednostavno svaka ima svoju priču, svoj stil i svoju raskoš, koje će varirati ovisno o slušatelju. Naći će se ovdje svega, od tipičnih country ‘poskočica’, “High On A Mountain Top“, country i country-blues jadanja, “Women’s Prison“, pa čak i izleta u rock područja, “Have Mercy“. Sve ovo uklopljeno je pod producentskom palicom Jack Whitea, koji je također zaslužan i za odličan višeslojni aranžman svih stvari. Tako ćemo ovdje naći višeslojne teksture pozadinskih instrumenata koji doprinose toplom ugođaju albuma.

  Iako sam glas Lorette Lynn odaje oštar country stil, što bi moglo odvratit pažnju mnogim slušateljima, pažljivije slušanje cjelokupne ‘priče’ ipak će privući i uši slobodoumnijih slušatelja, pa je ovaj album preporuka svima koji vole glazbu i voljni su otići u starije i, možda nezaslužno, nepreslušane žanrove.

  Muziku podržava