Važno izdanje za najpoznatiji jazz klub

  917

  More Jazz At Ronnie's

  Kompilacija

  Izdavač: Castle Pie / Menart

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Contenplation
  2. Over The Rainbow
  3. I’ll Remember April
  4. In Your Own Sweet Way
  5. There’s A Small Hotel
  6. Never Let Me Go
  7. Around The Track
  8. Moonlight In Vermont
  9. Stablemates
  10. Skylark
  11. 47 Frith Street
  12. Spring Can Really Hang You Up The Most
  13. A Foggy Day
  14. King Pete’s Heart
  15. Confirmation
  16. Hot
  17. Very Early
  18. You Came A Long Way From St Louis
  19. Stars Fell On Alabama
  20. Easy Living

  Londonski jazz klub Ronnie Scott’s jedan je od najpoznatijih u Europi, ali i u svijetu. Utemeljio ga je i godinama vodio slavni engleski saksofonist Ronnie Scott. Prigodom nastupa u zagrebačkom B.P. Clubu 1992. Scott je rekao: “Godine 1959. u ulici Gerrard u Londonu otvorio sam klub zajedno sa saksofonistom Petom Kingom s kojim sam bio dobar prijatelj. Zajedno smo svirali u raznim sastavima. Bio je to malen klub, otprilike kao BP Club, ali s drukčijim rasporedom.

  Godine 1965. preselili smo nekoliko ulica dalje u veći prostor gdje je i danas. Predivan je osjećaj upoznati i predstaviti tolike glazbenike kojima sam se divio, također i zasvirati s njima. Zbog toga sam sretan čovjek. Predivno je što je Sonny Rollins nekoliko puta svirao u klubu. Prvi put je to bilo u ranim danima, dok smo još bili u ulici Gerard. Divio sam mu se jer je bio jedan od najboljih glazbenika koji su svirali u jazzu.

  Dobro se sjećam njegovog prvog nastupa. Počeo je svirati još u garderobi. Bila je to jedna majušna garderoba. Izašao je iz nje svirajući i prošao pokraj publike do pozornice ne prestajući. Svirao je pola sata sam, a tek tada mu se pridružila ritam sekcija. Bio je i još uvijek je jedan od mojih najvećih idola, barem što se tiče tenor saksofonista. Bilo je mnogo strašnih koncerata u klubu. Sjećam se jednotjednog nastupa velikog orkestra Counta Basiea, koji je tada svirao predivno. Nevjerojatno je bilo slušati Big Band u tako malom klubu. Nastupao je i Horace Silver sa svojim kvintetom koji sam strašno volio.

  Muziku podržava

  Stan Getz je gostovao u klubu tri ili četiri puta. Svaki put je to bilo čudesno iskustvo, jer za mene on je bio genij. Divio sam mu se još iz vremena dok sam počeo svirati saksofon. Posebno iskustvo je bilo dovesti Zoota Simsa koji je imao izvrstan sastav. Svirali su upravo onakvu glazbu kakvu ja volim. Hank Mobley, Ben Webster, Coleman Hawkins, svi ti predivni saksofonisti…”

  Priča je to velikog zanesenjaka, ali i profesinalca koji je dao izniman doprinos europskoj jazz glazbi. Zahvaljujući njemu objavljeni su brojni albumi sa snimcima glazbenika koji su nastupali u njegovu klubu. Novi, dvostruki CD “More Jazz At Ronnie’s” donosi snimke s nastupa što su ih poznati britanski, ali i američki jazzisti održali u klubu tijekom posljednjih četrdeset godina. Radi se tehnički neujednačenim snimkama glazbenika mainstrem jazza.

  Nakon Scottovih riječi nema dvojbe da se u tom društvu moraju naći izvrsni saksofonisti. To su Ben Webster, Don Byas, George Coleman i Benny Golson koji sviraju uz ritam sekcije utemeljene za te prigode od britanskih glazbenika. No, na album su uz njih, te Scottov Quintet, Victora Feldmana, Tubbyja Hayesa i druge britanske glazbenike, uvrštene i snimke drugih svjetskih zvijezda poput pjevačice Sarah Vaughan, trubača Artura Sandovala, klavirista Chucha Valdeza, gitarista Wesa Montgomerija i drugih. CD donosi nekoliko sjajnih glazbenih trenutaka, ali je prije svega važan dokument djelovanja slavnog Ronnie Scott’s Cluba.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava