Vasko Atanasoski: Uvrnuta elektronika

  537

  Vasko Atanasoski

  Pazi kuče

  Datum izdanja: 11.10.2017.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gradovi
  2. Ništo nema da ne razdeli (feat. Gorovska & Watt)
  3. Laži me (Canada via Mexico mix)
  4. Reka (5RZ 1060 mix)
  5. Koga ljubovta e najdaleku (lično)
  6. Sakam
  7. Koga ljubovta e najdaleku
  8. Reka (Africa HC Sufi mix)

  Xaxaxa se raspao, a Bernays Propaganda se nalazi u underground fazi, pa Vasko očito ima hrpu novih ideja koje nam je posljednjih mjeseci predstavio na EP-jevima s po dvije pjesme, a sad je došao na red i novi album s nekoliko uključenih remixeva “Pazi kuče”.

  Vasko Atanasoski na sceni je dugi niz godina, kako kao glazbenik tako i kao organizator i aktivist, a njegova Bernays Propaganda je u kratko vrijeme postala jedan od najcjenjenijih bendova u regiji, iako je pjevala na makedonskom jeziku. To samo pokazuje koliku autorsku moć ima Vasko pa su mnogi s oduševljenjem prihvatili i njegove solo radove.

  Generalno, ono što objavljuje pod svojim imenom najčešće spada u domenu elektronske muzike, a u slučaju albuma “Pazi kuče” mogli bismo reći da je tu ubacio i mnoštvo elemenata tradicionalne glazbe. Tako već uvodna “Gradovi” ima kulerski štih psihodelične etno elektronike što nagovještava kako će zvučati i ostatak albuma.

  Muziku podržava

  U “Ništo nema da ne razdeli” ugostio je svoju Kristinu i Mikea Watta (Minutemen i Firehose) i tu ponovno dobivamo jak melos s fino ugođenim vokalima, dok najveći hit s prošlog albuma “Laži me” u ‘Canada via Mexico mixu’ zvuči kao Hali Gali Halid na tripu. “Reka (5RZ 1060 mix)” je solidna, “Koga ljubovta e najdaleku (lično)” je eklektična balada u stilu Becka (kad radi balade), “Sakam” ima najtvrđi beat, “Koga ljubovta e najdaleku” je još jedna tripoidna balada, dok finalna “Reka (Africa HC Sufi mix)” solidno zatvara album.

  Uvijek svoj, Vasko roka po svojem. Što dalje od komercijale i popularnosti, trudi se udaljiti od svojih fanova svirajući ono što misli da kod fanova neće proći. Na njegovu žalost, njegovo eksperimentiranje teško može biti loše pa je tako i ovaj album, koliko god bio neobičan, pravi Vaskov album u kojem je prezentirao novog sebe.

  Zadnju dekadu i nešto od njega smo navikli na punk i post-punk, ali očito se u posljednje vrijeme navukao na elektroniku. Upravo ta nova inspiracija i veliko prijateljstvo s Denijem (Fonija) koji se očito voli igrati s gumbićima donijeli su vrlo zanimljiv album koji se dodatno odmakao od posljednjih radova Bernays Propagande.

  U zaključku mogu samo postaviti pitanje – zašto uz još pjesmu-dvije to nije objavio pod imenom Bernays Propaganda kad su mu dobrim dijelom albuma ionako pomagali njegovi bendovski suputnici?

  Muziku podržava