Vaskov electro world music đir

  298

  Vasko Atanasoski

  Leb i zabi

  Datum izdanja: 06.05.2018.

  Izdavač: Balkan Veliki & Geenger Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Koga te nema
  2. Daj nekoj blagoslov feat. Fin Project & Tena Rak
  3. Vo ladna soba feat. Kristina Gorovska
  4. Demon krati
  5. So Arhangel kje te vtasam
  6. Dobar život
  7. Crni denovi feat. Druggy
  8. Nevestinsko oro feat. Sohrab Habibion

  Vasko Atanasoski je legenda makedonske alter scene, pa sve što on objavi, prati se vrlo pomno. Posljednjih godina ga je opčinila elektronika, pa se novi album “Leb i zabi” ponovno nalazi u tom teritoriju.

  Prije par mjeseci u eter je puštena informacija u koju je uvučena i njegova Bernays Propaganda. Trebao se održati koncert sa simfonijom o kojoj sam bend nije potpuno ništa znao. Muljaža politike i manipulacija javnim novcem se tako otkrila, a Vasko da bude sigurniji sa svoje strane je i ‘pokopao’ svoj bend, pa Bernays Propaganda službeno nije bila postojala nekoliko mjeseci.

  Muziku podržava

  Ipak, posljednja faza Bernays Propagande je itekako bitna za današnje Vaskove radove. Silom prilika (odlaskom trbuhom za kruhom), Bernays Propaganda je ostala bez pola članova, pa su Vasko i Kristina morali promijeniti priču, uzeli su Denija iz Fonije i složili elektro-pop album “Politika” koji je bio ogroman odmak od dotadašnjeg post-punk zvuka.

  Fascinacija elektronikom se nastavila i na sljedećim radovima, pa tako je i logično da je novi solo album Vaska u tom điru. Ipak, njegova elektronika nije čista plesna glazba jer u nju isprepliće i mnoge etno, rock, pop i mnoge druge elemente čime pojedine pjesme dobivaju na atmosferičnosti i kompleksnosti.

  Starim fanovima koji su obožavali rani zvuk Bernays Propagande i Xaxaxa vjerojatno teško pada ovakvo Vaskovo istraživanje elektronike, ali mogu reći da u novom ruhu Vasko uopće ne djeluje loše. Sve sigurnije i sigurnije sklada, pjesme postaju zanimljivije i počinje plivati kao riba u tom novom okruženju.

  Uvodna “Koga te nema” odlična je psihodelična stvar s pomalo i etno elementima (ponajprije u stilu vokalnog miksa) s kojom pokazuje da je uvijek spreman na nove elemente u svojem stvaralaštvu. Već sljedeća “Daj nekoj blagoslov” u kojoj je ugostio Tenu Rak (ŠećeЯ, Vlasta Popić) i Fin Project zvuči kao Thievery Corporation, ako ne i bolje od njih (barem posljednjeg izdanja koje je jako slabašno).

  Vo ladna soba” je duet s Kristinom kod kojeg se ponovno osjećaju elementi world music glazbe na jedan vrlo psihodeličan način, a s “Demon krati” ulazimo u dio albuma koji je vrlo kompleksan i vjerojatno nije za svakog. Ipak, svaki ljubitelj nešto slobodnijih formi će tu pronaći niz dojmljivih pjesama u kojima se jasno vidi da autor ima mnoštvo ideja koje fino balansira kroz poigravanje mnogih gumbića i efekata.

  Ukupno gledajući, Vasko je složio još jedan solidan album u kojem jasno daje do znanja da ga prošlost ne zanima, već da gleda isključivo u budućnost. Ne želi ponavljati forme koje su mu donijele kultni status, već pomno i dalje radi na sebi i to sad radi sve sigurnijim koracima. Možda je “Politika” bila veliko iznenađenje, ali sve nakon tog ne bi više smjelo biti. Razumijem one koji su vidjeli Bernays Propagandu kao angažirane mesije rock glazbe ovih prostora, ali iz jednostavnih razloga se sve to promijenilo i jasno je da se ploča trebala okrenuti.

  “Leb i zabi” je u nekim trenucima moćan electro world music album, u nekim drugim dijelovima i malo kaska (najbolji primjer za to “Dobar život”), ali opet kao cjelina djeluje dovoljno dobro da kažem kako je Vasko ponovno uspio.

  Muziku podržava