Valensi je ipak samo dobar skladatelj

  373

  CRX

  New Skin

  Datum izdanja: 28.10.2016.

  Izdavač: Columbia Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ways To Fake It
  2. Broken Bones
  3. Give It Up
  4. Anything
  5. Walls
  6. Slow Down
  7. On Edge
  8. Unnatural
  9. One Track Mind
  10. Monkey Machine

  Nick Valensi svira u The Strokesima, glazbeno pomaže praktički svakom tko ga pozove, a sad je konačno pokrenuo i vlastiti projekt CRX.

  Svi članovi The Strokesa su već napravili svoje solo projekte paralelno uz matični bend. Kako se cijelo vrijeme ne zna što se točno događa s The Strokesima jer malo sviraju, rijetko se nalaze, a sve teže zajedno ulaze u studio, jasno je da si svaki član traži alternativu, pa me začudilo što je Valensi toliko dugo čekao sa svojom.Na jesen je izašao debi album CRX-a “New Skin” koji je na neki način razgolitio Valensija i njegove utjecaje. Vidi se da se u neku ruku nije htio odmaknuti od The Strokesa, pa je uzeo njihov zvuk iz zadnjih deset godina i dodatno ga preradio u neku hibridnu glazbenu cjelinu koja se na trenutke čini zanimljivom.Valensi je album najavljivao kao mješavinu power-popa i heavy metala što danas možemo reći da je pomalo smiješna izjava jer završni produkt jest neki derivat power-popa, ali daleko je to od bilokakvih primjesa heavy metala.

  “New Skin” bi se najlakše moglo opisati kao svojevrsna kombinacija The Killersa i Klaxonsa uz poneki žešći riff koji je zapakiran u celofan synth zvuka ’80-ih. Tako smo naizgled dobili nešto popičniju verziju onog što Casablancas radi, ali na mnogo pristupačniji način.

  Muziku podržava

  Uvodna “Ways to Fake It” se lako mogla naći na jednom od posljednjih albuma The Strokesa jer poznati zvuk gitare je ubačen u atmosferu ’80-ih, baš onako kako to i The Strokesi rade u posljednje vrijeme. Tako nešto slično radi i Albert Hammond Jr., a slično rade i ostali dečki u ‘slobodno vrijeme’…

  Producent albuma je Josh Homme i kad čujemo “Broken Bones” jasno je svima. To je jedna stonerska pjesma kojoj su nadodani mračni elektro elementi koje kvari sanjivi refren, a do nje je postavljena “Give It Up” koju je najbolje zaboraviti odmah nakon slušanja jer po ničemu nije vrijedna ponovnog slušanja.

  Anything” malo popravlja stvar jer zvuči kao Weezer sa zelenog albuma, a kako ulazimo u drugou polovicu albuma, tako shvaćamo da je Valensi samo dobar skladatelj i teško da može postići nešto više s ovim projektom. Kad bih htio biti malo zloban, rekao bih da su mnogi obratili pažnju na ovo izdanje jer ima etiketu ‘The Strokes’, ali nije to daleko od istine, posebno kad na primjer uzmemo pjesmu “On Edge” koja spada u kreativni kaos kojeg su King Gizzard & The Lizard Wizard usavršili, dok kod CRX nije tog ranga.

  Kad sve zbrojimo, odaje se dojam da je Valensi puno htio, a rezultat je dvojak. U nekim trenucima, svi ti mogući elementi djeluju suvislo i moćno, dok u mnogim drugim djeluju isforsirano, kao da želi ‘pratiti’ bendovskog druga Casablancasa. Za razliku od albuma “Tyranny” Juliana Calablancasa + The Voidza, “New Skin” CRX-a barem nije tolika tiranija za uši.

  Muziku podržava