Ustanak još jednog njemačkog heroja

  838

  Iron Savior

  Rise Of The Hero

  Datum izdanja: 28.02.2014.

  Izdavač: AFM Records

  Žanr: Power Metal, Speed Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ascendence
  2. Last Hero
  3. Revenge Of The Bride
  4. From Far Beyond Time
  5. Burning Heart
  6. Thunder From The Mountains
  7. Iron Warrior
  8. Dragon King
  9. Dance With Somebody
  10. Firestorm
  11. The Demon
  12. Fistraiser

  Još jedna od njemačkih power metal sila, ovoga puta Iron Savior, objavila je novi, u svom slučaju, osmi studijski album imena “Rise Of The Hero“, koji je stigao tri godine nakon “The Landing”.

  Iron Savior je započeo svoje djelovanje još 1996., kada su bend osnovali
  Piet Sielck, Kai Hansen i Thomen Stauch (Blind Guardian), te iduće
  godine objavili istoimeni EP i prvi studijski album.

  Tadašnji Iron Savior započet je samo kao studijski projekt, a njihov glazbeni žanr je bio jasan od početka, tradicionalni metal s primjesama power metala i karakteristika NWOBHM velikana (Iron Maiden, Judas Priest), te sa stihovima koji se povezuju na SF koncept. Nakon što je Kai Hansen napustio bend 2001. godine, Piet Sielck je ostao posljednji od trojca koji su ga osnovali, te od tada rukovodi bendom.

  Kvalitetu Iron Saviora potvrđuje sama postava benda
  , koju čine multitalentirani producent, vokal i gitarist Piet Sielck koji je surađivao sa mnogim bendovima (Uriah Heep, Blind Guardian, Saxon…), basist Jan-Sören Eckert, bubnjar Thomas Nack, te gitarist Joachim Küstner. Osim toga, o dobrom prijemu albuma u svijetu metala, svjedoči činjenica da je Iron Savior dospio na njemačke glazbene ljestvice. Kao što je i slučaj kod svih prethodnih, i “Rise Of The Hero” je sniman i produciran u Pietovom Powerhouse studiju. Glazbeno je nešto više heavy orijentiran no prethodnik “The Landing”, a zadržao je melodičnost, distinktivni teutonski metal prizvuk, te Pietov ekspresivni, moćni i hrapavi vokal, kao ključne karakteristike stila.

  Nakon kratkog instrumentalnog uvoda “Ascendance” u SF i fantasy stilu, u maniri klasičnog Iron Saviora ističe se pjesma “Last Hero“, koja može biti i jedna od najboljih na albumu, okarakterizirana energičnim refrenom i riffovima. “Revenge Of The Bride” je još jedna u kojoj se može uživati, a sadrži neke od old-school primjesa zvukova. “From Far Beyond Time” započinje žestokim Pietovim vokalima i opet slijedi klasičnu formu Iron Saviora.

  Muziku podržava

  “Burning Heart”, za koju je napravljen ponešto manjkav, ali šaljiv videospot, spada u jednu od tradicionalnih metal himni, ispunjenom jako dobrim Pietovim vokalima i neznatno sporijim riffovima. “Thunder From The Mountains”, čiji uvod neodoljivo podsjeća na Helloweenovu “Ride The Sky”, pršti energijom, ali i prosječnim stihovima. “Iron Warrior” i “Dragon King” su nešto sporijeg tempa i s manje inspiracije, posebno potonja, kojoj pored Pietovih žestokih vokala nedostaje ‘ono nešto’.

  Kao potpuno iznenađenje za slušatelje, na albumu se nalazi i cover Mando Diaove pjesme “Dance With Somebody” koja se prvotno trebala nalaziti na ograničenom izdanju kao bonus pjesma, no završila je kao jedna od dvanaest pjesama na albumu. Ne možemo reći da je savršena, ali kao i sve metal obrade, dobila je opakiji i žešći zvuk i u njoj će uživati svatko tko voli obrade. Album se završava s prikladnom “Fistraiser”, koja glazbeno i lirički spada u antemske metal uratke.

  Iron Savior može spadati u one bendove kojima je svaki album podjednako dobar i dosta sličan i nikad neće dovesti do velikog razočarenja, upravo zbog kvalitete glazbenika i samog zvuka benda. Takav je i “Rise Of The Hero”, energičan skup nekoliko jako dobrih i nekoliko jednoličnih ili nedorečenih pjesama, koji je u globalu zadovoljavajući.

  Muziku podržava