Uskrsnuće sedmog sina

  2579

  Iron Maiden

  Maiden England '88

  dvd Live

  Datum izdanja: 25.03.2013.

  Izdavač: EMI Records

  Žanr: Heavy Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Moonchild
  2. The Evil That Men Do
  3. The Prisoner
  4. Still Life
  5. Die With Your Boots On
  6. Infinite Dreams
  7. Killers
  8. Can I Play With Madness
  9. Heaven Can Wait
  10. Wasted Years
  11. The Clairvoyant
  12. Seventh Son Of A Seventh Son
  13. The Number Of The Beast
  14. Hallowed Be Thy Name
  15. Iron Maiden
  16. Run To The Hills
  17. Running Free
  18. Sanctuary
  1. Documentary (40 min.)
  2. 2 Wasted Years (1987)
  3. Documentary about the band’s first 12 years history (90 min.)
  4. Promo Videos:
  5. Wasted Years
  6. Stranger In a Strange Land
  7. Can I Play With Madness
  8. The Evil That Men Do
  9. The Clairvoyant
  1. Moonchild
  2. The Evil That Men Do
  3. The Prisoner
  4. Still Life
  5. Die With Your Boots On
  6. Infinite Dreams
  7. Killers
  8. Can I Play With Madness
  9. Heaven Can Wait
  10. Wasted Years
  1. The Clairvoyant
  2. Seventh Son Of A Seventh Son
  3. The Number Of The Beast
  4. Hallowed Be Thy Name
  5. Iron Maiden
  6. Run To The Hills
  7. Running Free
  8. Sanctuary

  Još jedno u nizu mitskih izdanja Iron Maidena završilo je na djelomičnoj reciklaži i u novom formatu prezentirano tržištu skoro pa četvrt stoljeća kasnije.

  Maiden England ’88“, naime, obuhvaća treći dio povijesti Iron Maidena, razdoblje od 1986. do 1988. godine, a glavni dio priče koncerti su održani 27. i 28. studenog 1988. u dvorani NEC u Birminghamu tijekom “Seventh Son of a Seventh Son World Tour”, poznate i kao “7th Tour of a 7th Tour”. Tijekom tog toura održano je 98 koncerata i od strane mnogih fanova svrstan je na vrh bendovih putešestvija.

  “Maiden England ’88” je, nakon “Early Days” (2004.) i “Live After Death” (2008.), treće izdanje iz serijala koje se bavi dijelom povijesti najvećeg živućeg metal benda na planeti. Perioda u kojem je Iron Maiden pred nadirućom Metallicom potvrdio da je – najveći. Ovaj put sve započinje tamo gdje je stalo s prošlim izdanjem, odnosno događanjima koja su se odvijala tijekom druge polovice osamdesetih, a kako je rečeno u uvodu, glavni dio je koncert održan u Birminghamu, ‘ukrcan’ na prvi DVD.Prvobitno je ovaj show objavljen 1989. na tada popularnom VHS-u, da bi pet godina poslije doživio svoje reizdanje, ponovno u VHS formatu, ali obogaćeno audio CD-om, doduše ‘skraćenim’ za dvije pjesme (“Can I Play With Madness” i “Hallowed Be Thy Name”). Zbog tada ograničene tehnologije, tri pjesme koje su izvedene tijekom bisa (“Run To The Hills”, “Running Free” i “Sanctuary”) nisu našle svoje mjesto na VHS verzijama koncerta, no ta im je ‘nepravda’ ispravljena na ovom reizdanju. Uz šest pjesama s albuma “Seventh Son Of A Seventh Son”, tu su i neke koje bend baš nije imao naviku izvoditi ni na turnejama prije spomenute, a kamoli kasnije, poput “Still Life”, “The Prisoner”, “Sanctuary” ili genijalne “Die With Your Boots On” i to je velika vrijednost.Kako ni pjesme s albuma “Seventh Son Of A Seventh Son”, poglavito naslovna, kasnije nisu baš često izvođene, jasno je da su fanovi, pogotovo oni mlađi, s velikim zanimanjem očekivali ovo reizdanje, koje prati ovogodišnju, reinkarniranu turneju. Zanimljivo je spomenuti da je Bruce Dickinson u vrijeme snimanja ovih materijala bio prehlađen, no usprkos tome pokazao je da je u to vrijeme bio neprikosnoveni lider, pa rekli bismo, ne samo Iron Maidena, već i heavy metal scene. Što se tiče benda, tu se zaista nema što reći. Jednostavno, bili su na vrhuncu vrhunaca i koncertno uvjerljivo najjači metal bend na planeti. Tko nije tada, ima priliku da se sada u to uvjeri.

  Osim pjesama koje su postale neizostavni dijelovi kasnijih set-lista, poput “The Tooper”, “Run To The Hills”, “The Number Of The Beast” ili “Hallowed Be Thy Name”, užitak je slušati perfekciju izvedbi “Moonchild”, “The Evil That Men Do”, “Infinite Dreams”, a da ne spominjemo “Seventh Son Of A Seventh Son”. S poboljšanim soundom i slikom (Kevin Shirley), doživljaj je potpuniji i zorno pokazuje kako je Iron Maiden i tada bio daleko ispred svog vremena.

  Muziku podržava

  Osim briljantnog koncerta na prvom disku, edicija na drugom nudi već tradicionalni dokumentarac “The History of Iron Maiden Part 3 – 1986-1988“, u kojem su glavni glumci članovi Iron Maidena, te njihov menadžer Rod Smallwood. Trajanje filma je samo 40 minuta, što je mala zamjerka, jer je premalo toga obuhvatio, iako, i u tom su vremenu obrađene mnoge interesantne stvari koje su se tada događale, poput snimanja albuma “Somewhere In Time” (1986.) i “Seventh Son Of A Seventh Son” (1988.), te popratnih im turneja.

  Zanimljivo je slušati razmišljanja benda nakon iscrpnog “World Slavery Toura”, kako žele snimiti nešto drugačiji album od prethodnih, što im je naposljetku i uspjelo sa “Somewhere in Time”. Spomenuta su i mnoga druženja s poznatim imenima, poput Tom Jonesa, suradnja s engleskim glumcem Grahamom Chapmanom, najpoznatijim kao jednim od članova čuvene humorističke trupe Monty Python, kojemu je gostovanje u spotu “Can I Play With Madness” bila jedna od posljednjih uloga u životu. Zanimljivo je prisjetiti se nastupa na tadašnjem Monsters Of Rock festivalu u Castle Doningtonu, na kojem je Iron Maiden u ulozi headlinera nastupio pred 107 tisuća fanova, što je do današnjih dana rekord posjećenosti i dokaz i potvrda nekoliko puta iznesene teze o najvećem od najvećih.

  Uz Iron Maiden tada su nastupali David Lee Roth, Kiss, Guns N’ Roses, Helloween, Megadeth, Anthrax, Great White i Threat, a zanimljivo je kako ovaj dio povijesti završava rečenicom Adriana Smitha da se više nije osjećao dobro u bendu, što je rezultiralo njegovim skorašnjim odlaskom. Sljedeće poglavlje još je jedan dokumentarac, odnosno svojevrsno reizdanje “12 Wasted Years”, objavljenog 1987. na VHS-u, a bavi se poviješću prvih dvanaest godina benda. Pored članova benda, u ovom poglavlju pričaju i ljudi iza scene, osnivači fan kluba, te pjevač s prva dva albuma Paul Di’Anno.

  U ovih poučnih i zanimljivih devedeset minuta nalaze se kombinacije intervjua, snimki s nastupa, zakulisni videospotovi “Stranger in a Strange Land”, “Charlotte the Harlot”, “Running Free”, “Women in Uniform”, “Murders In The Rue Morgue”, “Children of the Damned”, “The Number of the Beast”, “Total Eclipse”, “Iron Maiden”, “Sanctuary”, “The Prisoner”, “22 Acacia Avenue”, “Wasted Years”, “The Trooper”, brojne fotografije i slično.

  Posljednji dio drugog DVD-a rezerviran je za promo spotove iz druge polovice osamdesetih; “Wasted Years”, “Stranger in A Strange Land”, “Can I Play with Madness”, “The Evil That Men Do” i “The Clairvoyant”. Sve u svemu, moglo se ovdje ponuditi i nešto više i šteta je što nije, recimo, spomenut koncert s Monsters Of Rock festivala, kao što je na “Live After Death” umetnut nastup s Rock In Rio (1985.). A moglo se naći mjesta za barem pokoji koncerti snimak sa “Somewhere On Tour”, koji je također krasila besprijekorna scenografija i zaista je šteta da to nije zabilježeno ni na jednom službenom izdanju. Ovo je bila dobro prigoda da se to ispravi.

  Iako su Iron Maiden izdali tonu live albuma i DVD-a tijekom godina, “Maiden England” definitivno je još jedan vrhunski koncert koji zaslužuje reizdanje, a kada su tu još i dodaci, jasno je da ga u odnosu na original diže razinu više. I vraća zagubljena, ali nikada izgubljena vremena.

  Muziku podržava