Urlik iz provincije

  1696

  eto

  Mačak u prizmama

  Datum izdanja: 18.05.2016.

  Izdavač: Juda Records

  Žanr: Metal, Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Angelo Rosso
  2. Oni su smišni
  3. Iluzije
  4. Disko
  5. Bunkeri
  6. Exodus
  7. Ostani
  8. Mali princ
  9. Medo
  10. Ulice ludograda

  Konačno. Konačno malo provincijskog urlika. Počelo je sa sinjskim M.O.R.T.-om, a sad se nastavlja sa splitskim bendom eto.

  Riječ je o vrlo mladom bendu koji je nakon otprilike dvije godine postojanja nedavno izbacio prvijenac nazvan “Mačak u prizmama“.Svoj žestoki zvuk kao i mnogi prije njih temelje na reskim gitarama i potrganim vokalima, no, teško ih je svrstati u jednu od ladica. Sami sebe nazivaju ‘avangardnim psihodeličnim punk-rock bendom’. Najavni singl i ponajbolja stvar albuma “Exodus“, naginje onoj psihodeličnoj strani, dramatičnom zvuku heavy metala. Tom polu pripadaju i sporije, masivne “Iluzije” i zaključna “Ulice ludograda“. Na drugom polu su pankoidne, brže stvari, poput drugog singla, groteskne basne “Medo” ili “Oni su smišni” u koju je ubačeno i malo ska ritma.

  Na momente zvuk i aranžerska rješenja još uvijek vuku na demo bend, no to im neću uzeti za zlo. Dapače, za ovako mlad bend to je dobrodošlo i šarmantno te doprinosi iskrenosti i autentičnosti priče, za razliku od preproduciranih bendova koji već na prvijencu zvuče suviše ulickano.

  Muziku podržava

  Tekstovi su u globalu nadprosječno dobri za hrvatske standarde. Uspješno izbjegavajući bukvalnost, ostavljaju prostor mašti i misticizmu. Zajednički nazivnik im se možda može pronaći u groznici gradskih ulica, odnosno odama bolesnim, neprilagođenim anđelima koji njima kroče. “Disko” na primjer, jedan izlazak u naslovnu lokaciju pretvara u nekakav demonski, šamanski ples. Spomenuta “Ulice ludograda” zatvara album sa još jednom pričom o (splitskom) paklu droge.

  Bez obzira što su eto kvalitetan mladi bend koji zaslužuje vašu pozornost neću napisati ‘njihovo vrijeme dolazi’, ‘oni su budućnost domaćeg rocka’ ili nešto slično. Ne, ovu su vremena u kojima bendu poput njih mogu obećati samo krv, znoj i suze. Bit će to borba i tko zna kakav će ishod imati. No čini se da su momci spremni i željni fajta, pa neka im je sa srećom.

  Muziku podržava