Upravo kao svaki drugi nastavak nekog filma

  1235

  Zoran Predin & Matija Dedić

  Tragovi u sjeti 2

  Datum izdanja: 25.03.2016.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Jazz, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Moja voda
  2. Sve što želim u ovom trenutku
  3. Nadvožnjak za Trnje
  4. Šta će mi život
  5. Gdje poljupci krote lava
  6. Zažmuri
  7. Čekaj me
  8. Lela Vranjanka
  9. Potraži me u predgrađu
  10. Nebeska tema
  11. Odmah kaži da
  12. Odlazak

  Kako slijediti originalnu formulu koja je tako dobro upalila na kvalitetnom prvijencu?

  Odgovor je: teško. Zoran Predin i Matija Dedić su na na albumu “Tragovi u sjeti” formirali posebnu rezonancu i drugačiji kut gledanja na poznate klasike popularno zabavne scene nekadašnje Jugoslavije. Recept je glasio: diskretno Matijino pikanje po klaviru, kreiranje veličanstvene samoće i carstva tuge, plus Zoranovo tiho pjevušenje prigušenog raspona. Prvi “Tragovi u sjeti” su funkcionirali jer se sve poklopilo: pjesme, interpretacija, dramatugija.I što se promijenilo na drugim “Tragovima u sjeti”, odnosno, “Tragovima u sjeti 2“? Promijenila se izdavačka kuća, a ostalo su manje ili više bitne nijanse. Teško je ne uočiti da je raspon Predinovog glasa što se tiče glasnoće mnogo veći, da je Predinovo pjevanje ‘običnije’, kao i da su Dedić i Predin za repertoar dulje sjedili u kafani slušajući klasike zabavnjačkog ili kafanskog repertoara.

  To im apriorno ne priznajem kao minus, ali moram reći da za takav žanr čovjek mora imati više senzibiliteta nego što su ga Dedić ili Predin pokazali na ovoj kolekciji. Jednostavno, Dedić i Predin to mogu korektno odsvirati i otpjevati, ali to nije njihov fah, bar ne u ovakvoj konfiguraciji. Čak niti “Moja voda“, rani rad Urbana i grupe Laufer, nije uspio onako dobaciti kao velika većina s prvog sveska “Tragova u sjeti”.

  Muziku podržava

  Kombiniranje Predinovog pjevanja malo u visokom, pa malo u niskom registru ne donosi uvjerljivost i djeluje kao da nije siguran kako bi tu pjesmu trebao pjevati. “Odmah kaži da“, unatoč dobrim namjerama, ne komunicira s ušima slušatelja.

  Da skratim spisak svojih frustracija, na ovoj kolekciji postoje četiri interpretacije koje zakucavaju slušatelja u fotelju i zbog kojih ovu kolekciju unatoč nedostacima treba imati. To su “Gdje poljupci krote lava“, pjesma ustupljena Massimu Saviću za njegov “1 dan ljubavi”, druga je Bajagina uspavanka “Zažmuri“, stari Predinov favorit “Čekaj me” i “Nebeska tema” pokojnog Vlade Divljana.

  Potonja je najbolja snimka na ploči, odražavajući Predinov vokal u onom što čini najbolje: ostavlja dojam sentimentalnog, nježnog, moćnog diva koji je upravo svoje srce stavio pred vas. Spomen zaslužuje i “Odlazak” iz pera Tina Ujevića i muzike Arsena Dedića, pjesme velike emotivne dubine koja solidno zaključuje ovu neujednačenu kolekciju.

  “Tragovi u sjeti 2” su točno kao nastavak nekog filmskog hita – predvidljiviji, nenadahnutiji od originala, ali ipak ima razloga zašto su nastali i ima nekih momenata da se poslušaju.

  Muziku podržava