Ugodno iznenađenje

  2518

  Fort Minor

  Rising Tied

  Datum izdanja: 17.11.2005.

  Izdavač: Warner Bros / Dancing Bear

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Introduction
  2. Remember The Name (feat. Styles Of Beyond)
  3. Right Now (feat. Black Thought of The Roots & Styles Of Beyond)
  4. Petrified
  5. Feel Like Home (feat. Styles Of Beyond)
  6. Where You Go (feat. Holly Brook & Jonah Matranga)
  7. In Stereo
  8. Back Home (feat. Common & Styles Of Beyond)
  9. Cigarettes
  10. Believe Me (feat. Bobo & Styles Of Beyond)
  11. Get Me Gone
  12. High Road (feat. John Legend)
  13. Kenji
  14. Red To Black (feat. Kenna, Jonah Matranga & Styles Of Beyond)
  15. The Battle (feat. Celph Titled)
  16. Slip Out The Back (feat. Mr Hahn)

  Iza imena Fort Minor krije se Mike Shinoda, vokal grupe Linkin Park, grupe koja je praktički pokorila američko (i svjetsko) tržište i postala jedan od najpopularnijih bendova u posljednjih nekoliko godina. Sam Mike, očito umoran od benda, odlučio je krenuti u solo projekt, odlučivši čak i producirati (i odsvirati!) većinu pjesama na albumu.

  Već na prvo slušanje vidljivo je kako je imao razloga za ovaj potez, tim više što dio je materijala kvalitetniji od svega što je Linkin Park ikad napravio. Zvuk je puno bliži klasičnom hip-hopu nego nu-metalu, iako postoji i svojevrsni odmak od samog hip-hopa te težnja da izađe izvan okvira žanra, što mu uglavnom i uspijeva.

  Gostiju na albumu ne manjka, a posebno je zanimljiv i sam odabir istih. Tako npr. gostuju eminentna imena hip-hop glazbe Common, Black Thought (The Roots) i Jay-Z kao izvršni producent, a s druge strane Holly Brook i John Legend. Najzastupljeniji gosti su Styles Of Beyond, duo koji su definitivno najslabiji izvođači i čije se pojavljivanje na albumu može objasniti samo prijateljstvom s Mikeom. Ni sam Mike ne spada u vrh rapera, ali svakako predstavlja više nego ugodno iznenađenje i napredak u odnosu na njegov prijašnji rad s grupom.

  Izbor tematike je više manje klasika što se žanra tiče, ali s velikim odmakom od neke gansta spike te više teži prema storytellingu tj. pričama iz svakodnevnog života. Čak se i u pjesmi “Cigarettes” obraća tzv. gangsta raperima i njihovim fanovima i govori im da više ne ignoriraju stupidnost tih priča već da počnu malo objektivnije i s više kritičnosti pristupati glazbi i cijelom žanru.

  Muziku podržava

  Pjesma “Feel Like Home” pravi je primjer hita, s podlogom koja je očito inspirirana radom DJ Premiera, što je u ovom slučaju samo pozitivno. Isto se može reći i za odličnu “Back Home” s još boljim Commonom. I ostatak albuma ‘drži vodu’, te se ne može naći neki album filler koji bi potpuno odskakao od ostatka materijala.

  Mike Shinoda je ovim uratkom definitivno opravdao odluku o započinjanju solo karijere. Njegovim pojavljivanjem hip-hop glazba bi (barem koliko se to može ocijeniti iz albuma prvijenca) mogla samo profitirati, jer očito se ovdje radi o izvođaču koji ne želi tek zgrtati lovu (istina, već je ima čist dost), već barem pokušati donijeti nešto novo. A i sam pokušaj zaslužuje pohvale.

  Daleko od toga da je ovaj album remek-djelo, ali s obzirom na sve, mislim da nitko nije očekivao da bi mogao biti ovako dobar. Mjesta za napredak dakako ima, i iskreno mu želim da ga i ostvari u daljnoj karijeri.

  Muziku podržava