Udari neuroticizma uz disco ritmove

  1115

  Polica

  Shulamith

  Datum izdanja: 18.10.2013.

  Izdavač: Mom + Pop

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Chain My Name
  2. Smug
  3. Vegas
  4. Warrior Lord
  5. Very Cruel
  6. Torre
  7. Trippin’
  8. Tiff
  9. Spilled Lines
  10. Matty
  11. I Need $
  12. So Leave

  Repetitivnost disco ritmova uz upotrebu synthesizera i ‘metalnog’ zvuka gitare mnogo puta je korištena u dočaravanju emocija otuđenosti, hladnoće, rasturenih međuljudskih odnosa. Isti zvuk, školu i princip koristi indie pop grupa Polica na albumu “Shulamith”.

  S nešto mračnijim i oštrijim prvim dijelom albuma te nešto pristupačnijim drugim dijelom Polica zaokružuje svoje vrlo dobro drugo ostvarenje. Ljubitelji zvuka osamdesetih doći će na svoje jer je “Shulamith” album relativno jednostavnih melodija i struktura, ali natopljen patničkim mentalitetom koji ne zvuči patetično, nego oštro i ekspresivno. To je urbana bolna ploča u kojoj nema odmora, emocionalne oštrice su prisutne 24 sata dnevno bez prestanka, a zvuk je jasan, pomalo jednoličan i na kilometre prepoznatljiv koktel synthova, malo electro-disco ritmova, a vokal Channy Leaneagh podsjeća malo na Dolores O’Riordan (katkad to i nije najbolja preporuka), a malo na mlađahnu Lorde. Uvodna “Chain My Name” igra na kartu uzmi ili ostavi – ili će slušatelj biti zaintrigiran predstavljenim zvukovljem, ili će se povući s mislima ‘ovo sam već hrpu puta čuo’. Uvodnu gorčinu će razblažiti popična “Trippin‘”, “Tiff” s gostovanjem Justina Vernona, a samo naizgled milozvučna tužaljka “I Need $” s pomalo jezivom synthesizerskom podlogom i rezigniranim stihovima poput “We love what we love until love grows tired” (poruka pretjeranom konzumerizmu?) će vratiti priču u zonu emocionalne nelagode, dok će zaključna “So Leave” pretegnuti na stranu gorčine, srdžbe i beznađa.

  “Shulamith” dakle ne donosi nešto novo i revolucionarno, no njeni stvaratelji su složili u koherentnu sliku vlastitih emocionalnih stanja. Ta slika djeluje uvjerljivo, autentično i beskompromisno što čini “Shulamith” idealnom pločom za ljubitelje zahtjevnije pop-muzike s jakim želucima.

  Muziku podržava