Učvršćivanje svog rock statusa

  2550

  Queens Of The Stone Age

  Songs For The Deaf

  Datum izdanja: 27.08.2002.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Garage Rock, Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. ou Think I Ain’t Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire
  2. No One Knows
  3. First It Giveth
  4. A Song for the Dead
  5. The Sky Is Fallin’
  6. Six Shooter
  7. Hangin’ Tree
  8. Go With the Flow
  9. Gonna Leave You
  10. Do It Again
  11. God Is in the Radio
  12. Another Love Song

  Nevjerovatno je što može jedan album napraviti za određeni muzički pravac. Kao što je 1987. godine album Guns’n’Rosesa “Appetite For Destruction” pomaknuo granice glam metala, tako nešto više od desetljeća kasnije album “Rated R” od Queensa, je izvukao hard rock iz depresije svojim melodijama koje su bile granične i inovativne. Njihov treći album “Songs For The Deaf” definitivno ih učvršćuje na njihovom zvjezdanom položaju.

  Queensi još uvijek imaju svoj prepoznatljiv zvuk: agresivnu gitaru Josha Hommea, izvrsne basističke rifove, te vrijedan tekst tekstopisca Huntera S. Thompsona, sve je upotpunjeno vrlo kvalitetnom produkcijom. Usporedivši ih s prošlim albumom, gitare su snažnije, rifovi su duži, a zvuk je glasniji i ekstremniji. Album nikako ne možemo uvrstiti u rock, jer sadrži vrlo mnogo karakteristika metala, što vrlo pridonosi žestini, ali i kvaliteti materijala. Također ne smijemo izostaviti izvrsnog Davea Grohla koji ‘napada’ bubnjeve nevjerovatnom žestinom, naročito u pjesmi “No One Knows“, te “First It Giveth”.

  Zanimljiviji dijelovi albuma, po meni su lakše stvari, kao što su klavirom ‘zacinjena’ “Go With The Flow” i oda romansi “Another Love Song”. No, bez obzira na vidljivu tehničku vještinu, album je nekako stran i mračan, kreće se nezaustavljivo u jednom smjeru bez greške, ali sadrži premalo vrijednih trenutaka. To je riskantan uradak i, po meni, samo za velike fanove, jer koliko je dobar na prvo slušanje, nakon nekog vremena postaje naporan i depresivan. Pruža nam vrtoglavu vještinu bubnjanja i pentatoničke rifove, ali to je sve.

  Muziku podržava