Ublažena glazbena kulisa

  1508

  Good Day To Die

  Total Drive

  Datum izdanja: 26.04.2010.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Stoner

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Mouse
  2. Newborn
  3. Lay Back And Relax
  4. Lenga
  5. The Creature
  6. Silver Mad Birds
  7. Who?
  8. Serpent Queen
  9. Book Lie Face
  10. The Servants

  Od vrlo hvaljenog prvijenca “Hazing Through Shadows” prošlo je dvije godine u kojima je bend malo skratio ime, a to se osjetilo i na samom zvuku jer je GD2D sada nešto mekši i mnogo psihodeličniji.

  Total Drive” je zanimljiv nastavak na debi u kojem je zagrebačko-korčulanski bend produžio ka psihodelično-progresivnijim temama, pa stoner-rock s metal elementima više nije glavna žanrovska odrednica za ovaj bend. Glazbene kulise su i dalje vrlo moćne, ali nešto manje žestoke u odnosu na “Hazing Through Shadows” što dokazuje da bend želi proširiti svoje glazbene vidike.

  U deset skladbi su prošarali od ranog hard-rocka/metala i bendova poput Black Sabbath i Led Zeppelina, preko psihodelije The Pink Floyda i alternativnog rocka ’90-ih. došli su do današnjih dana i kraljeva (ili možda kraljica?!) stoner rocka Queens Of The Stone Age, ali na jedinstven način, bez izričitog kopiranja spomenutih jer svi elementi su posloženi vrlo studiozno u gromoglasni buldožer koji valja sve pred sobom.

  Baš iz tih bljeskova gitarskih riffova pomiješanih s velikom dozom psihodelije i progresije dobivamo podosta sumornu atmosferu, a baš je to ono u čemu se bend najbolje snalazi što dokazuju na većini albuma. Manjak metalskih dionica s početka karijere vjerojatno će nekog fana odvući od “Total Drive”, ali svaki bend se mora razvijati, a GD2D je pronašao svoj put.

  Muziku podržava

  The Mouse” započinje vrlo hipnotičkim ritmovima na koje se naknadno priljepljuju prvo laganiji, a potom i bjesomučniji gitarski riffovi s vokalima koji djeluju vrlo psihodelični do refrena gdje deru glasnice do iznemoglosti.

  Dječji plač nas uvodi u jedan od sigurnih klasika benda, pjesmu “Newborn“. U njoj se GD2D poigrava sa svim elementima koji su ih tijekom godina inspirirali jer pjesma nekoliko puta mijenja tempo, čas biva vrlo energična, a čas meditativno atmosferična.

  Nekoliko pjesama ima vrlo razigran obećavajući uvod (najbolji primjer bi bila “Lay Back And Relax“), no one se potom istope u tek prosječne pjesme zbog bježanja u stonerske okvire i nedovoljno izražene vokalne dionice. Ipak, većina albuma je mnogo zanimljivija, pa tih nekoliko komada možemo preskočiti tipkom ‘next’ prilikom preslušavanja.

  Svakako još treba istaknuti “Silver Mad Birds” u kojoj psihodelija dolazi u prvi plan, dok u “The Servants” mi nije jasan prerani fade-out jer pjesma zvuči kao da ju je netko usred pjesme prerezao tako da bi mogao dati minutu tišine i kratki outro s hrkanjem za kraj albuma.

  Uspoređujući oba albuma GD2D-a, može se reći da je prvi ipak bio mnogo smioniji i bolji od ovog što ne znači da je “Total Drive” loš album, već dapače, drugačiji u kojem se vidi da bend želi glazbeno napredovati.

  GD2D je definitivno bend koji u Hrvatskoj teško može prosperirati, tako da su primorani okrenuti se svjetskom tržištu, a ako tamo ponovno zasvijetle (u što uopće ne sumnjam), mogli bi dobiti još jedan vrlo vrijedan izvozni glazbeni proizvod jer ovakva glazba ne može loše zvučati uživo.

  Mala promjena u zvuku GD2D-u je dala veliki manevarski prostor za budućnost, a “Total Drive” će ostati upamćen kao dobar nastavak na priču s “Hazing Through Shadows“.

  Muziku podržava