U krilu Majke Afrike

  1013

  Amadou & Mariam

  Folila

  Datum izdanja: 26.03.2012.

  Izdavač: Because Music / Dancing Bear

  Žanr: Crossover, Pop, Rock, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dougou Badia
  2. Wily Kataso
  3. Oh Amadou
  4. Metemya
  5. Africa mon Afrique
  6. C’est pas facile pour les aigles
  7. Wari
  8. Sans toi
  9. Mogo
  10. Another Way
  11. Bagnale
  12. Nebe Miri
  13. Cherie

  Novi album slijepih supružnika i vodećih glazbenih ambasadora Malija Amadou & Mariam, imao je zanimljivu genezu. Originalna ideja bila je da Amadou & Mariam objave dvije verzije istog albuma.

  Prva su verziju snimili u New Yorku sa ‘zapadnim’ glazbenicima, a druga
  su verziju snimili kod kuće s vodećim glazbenicima Malija.

  Međutim, umjesto objave dva odvojena albuma obje završne snimke predane su pariškom producentu Marc-Antoineu Moreau, koji ih je umiksao u finalni album o kojem je ovdje riječ. Album je nazvan “Folila” što na jeziku bamanankan, koji govori većina populacije Malija, znači glazba.Rezultat je eklektični, kroskulturalni i multijezični album koji svojim aranžmanima i sveukupnim ugođajem podsjeća na radove Manu Chaoa, što i ne bi trebalo čuditi zna li se da je Manu Chao bio jedan od ključnih suradnika u karijeri Amadou & Mariam. Manu ovaj put ne sudjeluje, no zato je tu respektabilna ekipa ‘hip’ gostiju među kojima su Santigold, Theophilus London, Amp Fiddler, Ebony Bones, Bertrand Cantat, te članovi TV on the Radio, Yeah Yeah Yeahs, Antibalasa i Scissor Sisters.

  Dionice različitih pjevača i instrumentalista lijepe se jedne na druge poput kolaža. Obilje afričkih udaraljki poput đemba i dumduma, tečna (Amadouova) gitara, klavijature, puhači i sitni zapadnoafrički žičani instrument ngoni, koji na albumu svira zemljak Amadou i Mariam, Bassekou Kouyaté, tvore gustu i dinamičnu zvučnu sliku. Od gostiju najviše se primijeti kontroverzni Bertrand Cantat, koji je kao frontmen Noir Désir bio velika francuska rock zvijezda. Cantat pjeva u nekoliko pjesama, a i njegova energična usna harmonika često se čuje kroz album.

  Muziku podržava

  Eliptični, neumorni afrički ritmovi u kombinaciji s elementima zapadnjačkog pop-rocka čine zaraznu kombinaciju kojoj savršeno pristaje naziv worldbeat. Glazba često stvara pozitivni ljetni ugođaj, dok tekstovi, otpjevani na bamanankanu, francuskom i engleskom jeziku, spominju vječne afričke probleme i muku, te šalju poruke o važnosti demokracije, višestranačja i slobodnih izbora. Bez obzira na spominjanje problema i u tekstovima dominira optimizam i vjera u bolje sutra, odnosno u empatiju, razumijevanje i humanost.

  Često u svoj toj fuziji Amadou i Mariam ne djeluju kao glavni likovi, već kao jedni od sporednih, pa bi možda i zbog toga bilo zanimljivo čuti i odvojene originalne dvije verzije albuma. No, ovakva kakva je, “Folila” je poletan, razigran i optimističan album, od kojeg nema boljeg soundtracka za vruće i opuštajuće ljeto.

  Muziku podržava