Trinaest godina nakon smrti Zappina je glazba još uvijek ispred našeg vremena

  2203

  Frank Zappa

  The Dub Room Special!

  dvd

  Datum izdanja: 02.04.2007.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Uncle Meat
  2. Room Service
  3. Nig Biz
  4. Approximate
  5. Cosmik Debris
  6. Cocaine Decision
  7. Montana
  8. Tengo Na Minchia Tanta
  9. Florentine Pogen
  10. Stevie’s Spanking
  11. Stink-Foot
  12. Flakes
  13. Inca Roads
  14. E.Z. Meat

  Što je ustvari Dub Room Special? Jedan od najzanimljivijih i najproduktivniji rock glazbenika, gitarist i skladatelj Frank Zappa, 1982. je odlučio objaviti snimke svojih koncerata iz 1974. i 1981. Obradio ih je u studiju koji je nazvao Dub Room. Objavljene su na DVD-u, a kojeg je Zappa bio producent, redatelj, aranžer, skladatelj i izvođač.

  Na koncertu iz 1974. s Zappom je nastupio saksofonist, flautist i pjevač Napoleon Murphy Brock, koji je nakon Zappine smrti nastavio svirati s nekima od njegovih glazbenika u bendu koji su nazvali Grandmothers. U Zagrebu su nastupili dvaput, u KSET-u 2004. i Aquariusu 2006., oba puta oduševivši publiku uvjerljivim i duhovitim izvedbama Zappinih skladbi. Osim njega Zappu okružuju klavijaturist George Duke, udaraljkašica Ruth Underwood, bubnjar Chester Thompson i basist Tom Fowler.

  Sviraju poznate Zappine skladbe poput “Uncle Meat“, “Montana“, “Cosmik Debris” itd. U pjesmi “Room Service” Zappa i Brock glume telefonki razgovor. Zappa želi poslugu u sobu, a Brock glumi poslužitelja te se zafrkavaju kroz cijelu pjesmu sarkastično kritizirajući način života američkih bogataša.

  U najavi za skladbu “Approximate” Zappa ju predstavlja kao višenamjenska pjesma koja se može svirati, pjevati i plesati, a zatim sve to i demonstrira. Kad je došao red na ples glazbenici su glumili da sviraju ali nisu ispuštali zvuk. Nakon toga je Zappa zlobno dobacio: “Ovako bi to napravili Blood Sweat And Tears, a iz pozadine bi se čuo playback.” Uz Zappu koncertom dominira Brock nerijetko preuzimajući ulogu glavnog pjevača.

  Muziku podržava

  Na koncertu iz 1981. Zappi su se pridružili tada mladi ambiciozni gitarist Steve Vai, basist Scott Thunes, klavijaturisti Bobby Martin i Tommy Mars, gitarist Ray White, udaraljkaš Ed Mann i bubnjar Chad Wackerman. Uz Zappu većina njih i pjeva.

  Zappa i Vai su kao gitaristi ostvarili odličnu komuinikaciju, a White je tijekom cijelog koncerta ostao u pozadini. Također je ostvario dobru komunikaciju s Thunesom u izvedbi skladbe “Nig Biz“, kojom koncert počinje, gdje obojica pjevaju i pantomimom oponašaju tekst, što je poslije Grandmothersima ušlo u praksu.

  U pjesmi “Stevie’s Spanking” Mars pjeva pjesmu o Vaiu, dok Zappa istovremeno pjeva i obožavatelju koji se proteže iz publike potpisuje svoju sliku, te poslije dirigira. Koncert je popraćen uobičajenim zafrkancijama po kojima je Zappa poznat. Završili su ga poznatom “E.Z. Meat“.

  Kroz oba koncerta Zappa oduševljava solima, osebujnim vokalom, humorom, ironijom i neumornošču. Oba je puta odabrao dobru ekipu koja ga razumije i zna sljediti. Svima je dao da dođu do izražaja i nikad nije sebe stavljao u prvi plan. Zappine su skladbe kao i uvijek prepune improvizacije, a on i glazbenici oko njega uglavnom umiru od smijeha što pridonosi već pretjerano veseloj atmosferi koncerata.

  Kroz DVD se provlače i ‘bolesne’ animacije, koje je 1974. napravio Bruce Bickford, a Zappa složio u kreativnu cjelinu učiniviši tako i DVD luđačkim preformanceom kao što je bio i svaki njegov koncert. Usporedno sa snimkama s koncerata prikazuju se scene iz studija u kojem je Zappa obrađivao snimke.

  Zappina je glazba na ovom DVD-u, kao i uvijek, uzbudljiva, nepredvidljiva i zanimljiva. Njegova uspješnost leži upravo u tome da je uvijek znao okupiti močnu i zanimljivu ekipu koja zna svirati njegove komplicirane i pomalo uvrnute skladbe, te u zanimljivom mješanju stilova.

  Tada je svirao glazbu koja je bila ispred njegovog vremena, no i nakon njegove smrti ta glazba ostaje avangarda, a i danas je ispred našeg vremena.Ona je bezvremenska.

  Muziku podržava