Trese, lupa, oudara!

  1290

  Franolić&Ćulap

  Bujrum

  Datum izdanja: 08.07.2013.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Etno

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bujrum
  2. Vrelo
  3. Sab-A’a
  4. Jasmin
  5. Put
  6. Karavana
  7. Al-Batra
  8. Sablja
  9. Stade se cvijeće rosom kititi
  10. Mahala
  11. Hum/vrt

  Nakon njihovog zajedničkog albuma prvijenca “Česme” iz 2009. oudaš Dražen Franolić i udaraljkaš Kamenko Ćulap ponovo udružuju snage i izdaju svoj novi kolaborativni instrumentalni album nazvan “Bujrum“, na bosanskom ‘slobodno’.

  Kao i na “Česmi”, i na albumu “Bujrum” glavnu riječ vodi instrument oud, uglavnom desetožični trzalački instrument, srodnik lutnje (prema jednim izvorima) i preteča gitare (prema drugim izvorima), sličan je lutnji. Tijelo ouda izgleda kao raspolovljena lubenica, na vratu pragova nema, a zvuk je akustičan i zvonki, odnosno ‘jingle jangle’, kako bi to onomatopejski rekli Englezi, a bogami i Amerikanci.

  “Bujrum” je instrumentalistički jednostavan, a žanrovski kompleksan složenac raznih žanrova od kojih najviše u oči upada arapska glazbena tradicija, pa čak i blues (svako malo promoli neka blues melodija) ili pak sevdah (što je pomalo i očekivano). U skladu s osnovnim tonom albuma je obrađen tradicional “Stade se cvijeće rosom kititi“.Franolić sugestivno oudara, a i Ćulap ne štedi svoje udaraljke. Iako se sam oud povezuje s arapskom glazbenom tradicijom, na albumu tu i tamo od deset instrumentala svako malo promoli kakav blues akord ili melodija. “Put” će podsjetiti na makedonske nepravilne ritmove, a najzanimljiviji broj je zaključna “Hum/vrt” koja, osim ekspresivne svirke donosi još i tišinu studija kao dodatni instrument.

  Album se preporuča svima kojima je dosta ljetnih hitova, ‘mainstream’ izvođača, ‘indijanaca’, kao i domaćih regionalnih, često trećerazrednih, folk-proizvoda. Uz nekoliko preslušavanja da se konzument navikne na drugačiju optiku ovih kompozicija album često zaiskri neobičnom ljepotom.

  Muziku podržava