Treći album kao potvrda velikoga talenta

  766

  Lera Lynn

  Resistor

  Datum izdanja: 29.04.2016.

  Izdavač: Resistor Music

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Shape Shifter
  2. What You Done
  3. Drive
  4. Cut + Burn
  5. Run The Night
  6. For The Last Time
  7. Fade Into Black
  8. Slow Motion Countdown
  9. Scratch + Hiss
  10. Little Ruby

  Američka kantautorica Lera Lynn najpoznatija je po nastupu u seriji “True Detective” i soundtracku za istu.

  Iako je prvi album “Have You Met Lera Lynn” izdala još 2011., tek je navedenim soundtrackom dobila veću popularnost. 2014. izdala je drugi album “The Avenues”, a aktualni “Resistor” je njeno treće izdanje pored EP-a iz 2014. “Lying In The Sun”. Zanimljivost je da je sve albuma izdala sama jer ne želi praviti kompromise s producentskim kućama nauštrb svoje autorske kreativnosti i samostalnosti.Lera Lynn pripada svijetu folka i americane. Njezin je stil na razmeđu ta dva žanra, kako na starijim izdanjima, tako i na aktualnom albumu. Bogatstvo je svakako njezin mekani vokal koji može postati agresivniji prema potrebi, ali uglavnom je tipični americana vokal koji bi mogao izvući čak i bluzerski stil. Studij antropologije dao joj je širu sliku i spektar tema kojega obrađuje u svojim tekstovima. To nisu puke balade sa slatkastim tekstovima, nego zrele pjesme s mnoštvom metaforike, figurativnosti i igre riječima.

  Iako su uglavnom ljubavne tematike, kako i biva s americanom, Lera tome prilazi s dozom ironije i distanciranosti pa tako na ovom albumu imamo njene najzrelije pjesme dosad. Sama je izjavila da je s ovim albumom napravila ‘metaforički paprikaš’ u kojemu se skupilo raznih tema i preokupacija, a konačni rezultat je itekako pozitivan.

  Muziku podržava

  Naime, “Resistror” je jedna konceptom jednostavna priča, ali ipak prepuna raznih silnica koje u konačnici nisu kaotične, nego upravo privlačne u svojoj različitosti.

  Lera pjeva o ženama, muškarcima, odnosima, promjenama oblika, iskustvu samoće i ostalim klasičnim temama, ali na jednostavan i pristupačan način, kako uglavnom i rade americana kantautori.

  Uvodna “Shape Shifter” lijepo otvara album i ujedno je i najveći hit s jednostavnim, ali efektnim tekstom. “Drive” je druga numera koja odskače od ostatka jer je pomalo eklektična i ne sasvim tipična ‘Lera Lynn pjesma’. Na njoj pokazuje svoje vokalne mogućnosti koje sežu od laganijih tonova, do onih viših. Pitkost ove dvije navedene pjesme najbolje pokazuje sukus samog Lerinog stila koji je suptilan, profinjen i odmjeren.

  Fade Into Black” predivna je melankolična numera pomalo hermetičnog teksta te ujedno najlaganija na albumu.

  Za kraj su ostavljene “Scratch + Hiss” i “Little Ruby” koje zatvaraju album u nježnijem i laganijem tonu nego je počeo. Primjetno je da kako album odmiče kraju pjesme postaju sve laganije i sjetnije.

  Lera Lynn je zanimljiva kantautorica koja njeguje americana stil koji savršeno pristaje njenom vokalu. Ovaj je album samo potvrda njenog velikog talenta, stoga od nje očekujemo još dobrih albuma.

  Muziku podržava