Trebamo zarazno svjetlo Ra Ra Riota

  532

  Ra Ra Riot

  Need Your Light

  Datum izdanja: 19.02.2016.

  Izdavač: Barsuk Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Water
  2. Absolutely
  3. Foreign Lovers
  4. I Need Your Light
  5. Bad Times
  6. Call Me Out
  7. Instant Breakup
  8. Every Time I’m Ready to Hug
  9. Bouncy Castle
  10. Suckers

  Ra Ra Riot dugo djeluju na američkoj indie rock sceni, točnije od 2006. godine.

  Ovaj peteročlani bend počeo je svirati po kampusu Syracuse koledža u New Yorku. Snimili su prvi demo 2006. te privukli pozornost energičnim nastupima što je bilo dovoljno da nastupe na CMJ Music Marathonu samo par mjeseci nakon što su se oformili. Slijedile su turneje s Art Brut, Tokyo Police Clubom i Editorsima. Eponimni EP izdali su 2007., a godinu nakon i svoj debitantski album “The Rhumb Line” čime su privukli pažnju glazbenog svijeta i bili prozvani jednim od perspektivnih i zanimljivih bendova.

  Na drugom su albumu surađivali s Chrisom Wallom, sada već bivši producentom Death Cab for Cutie.

  Muziku podržava

  Treći album “Beta Love” izdan je 2013., a danas imamo četvrti album “Need Your Light“. Iako su već poduže vrijeme na sceni, nemaju toliko albuma iza sebe jer nisu jedan od onih bendova koji štancaju albume samo da bi bili u tijeku.

  Ra Ra Riot su poznati po tome što pridaju pozornost i najmanjem detalju, tako da su svi albumi pomno razrađeni i svaki donosi neku novu priču i koncept, a opet ostaju u gabaritima svog poznatog zvuka. Tu su na tragu The Shins i The Decemberistsa jer uključuju u svoj zvuk elemente baroknog popa, što se na zadnjem albumu toliko ne čuje.

  “Need Your Light” ipak najviše podsjeća upravo na The Shins, pogotovo uvodna “Water” koja kao da je izišla iz “Wincing The Night Away”. Čak su i vokali slični, ponjviše u upotrebi falsetta što je često na ovom albumu. Ova stvar je ujedno i hit koji će povući sa sobom ostatak albuma jer je zaista divno orkestrirana indie pop numera koja je jedna od jačih koje je bend napravio u svojoj karijeri.

  Sljedeća “Absolutely” naginje synth-popu pa možemo reći da ni ovaj bend nije uspio izdržati tom trendu povratka u osamdesete, ali ovdje je to ipak u stilu njihovog zvuka pomiješanoga s navedenim. I dalje je to indie rock s gitarama, no u refrenu se čuje taj synth. Nikako to nije loše, jako se dobro uklopilo u priču albuma koja nije opterećena velikim i teškim temama, nego je okrenuta jednostavnosti i pitkosti života, ponajprije njegovoj radosti i uživanju u svakom trenutku, kao u “I Need Your Light” i “Call Me Out“.

  Foreign Lovers” je drugi hit s jakim gitarama i eklektičnim refrenom. Ova je stvar najsličnija starim stvarima, ali ipak pomaknuta korak u suvremeniji zvuk. Na trenutke kao da se čuju Kings Of Leon. Ali samo u primjesama jer je vokal toliko izražajan da nosi cijeli album.

  Teško je naći slabu stvar jer su sve toliko pitke i zarazne, nepretenciozne i jednostavne. Na ovom albumu nema pjesama za preskakati i svaka je mali hit za sebe. Tako pred kraj albuma imamo “Instant Breakup“, najzarazniju numeru od svih koja na pristupačan način govori o vezama i problemima koje ona nosi. “Every Time I’m Ready To Hug” je tipično raratiotska i shinovska indie rock stvar.

  Bogatstvo ovog albuma je konzistentnost i zaraznost ritma i zvuka. Jednostavno su uspjeli odraditi kvalitetan album koji je još korak više u njihovoj karijeri. Nisu se izgubili u suvremenim strujanjima, nego su donijeli svjetlo na indie rock scenu s onim što najbolje rade – zarazne i pjevno-himnične stvari koje ćete poželjeti slušati u nedogled.

  0 Shares
  Muziku podržava