Trebam dolar za dobre stvari

  3268

  Aloe Blacc

  Good Things

  Datum izdanja: 28.09.2010.

  Izdavač: Stones Throw

  Žanr: R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I Need A Dollar
  2. Green Lights
  3. Hey Brother
  4. Miss Fortune
  5. Life So Hard
  6. Take Me Back
  7. Femme Fatale
  8. Loving You Is Killing Me
  9. Good Things
  10. You Make Me Smile
  11. If I
  12. Mama Hold My Hand
  13. Politician (Reprise)

  Aloe Blacc sa svojim novim izdanjem dignuo je visoko ljestvicu u soul/r&b žanru jer “Good Things” je jedan od vrhunaca ovogodišnje diskografije zbog odlične kombinacije glazbe, teksta i interpretacije.

  Preslušavajući mnogo previše glazbe u slobodno vrijeme, na mom mp3 playeru se u jednom trenutku našao i ovaj album koja me oduševio na prvu. Od početka do kraja Aloe priča svoje priče kao što su to radili i njegovi uzori prije nekoliko desetaka godina i time je dokazao da soul i r&b ne moraju nužno biti ljepljivih melodija (kao Duffy) da bi bili uspješni.“Good Things” kao da je ispao iz 1970. i neke godine, jednostavnom, ali vrlo moćnom produkcijom koja odlično surađuje s vokalnim akrobacijama pjevača, pa bi vas često mogli prožimati trnci slušajući tekstove koji balansiraju od vjerskih preko ljubavnih do aktualnih političkih opservacija.

  Album nosi odličan singl “I Need A Dollar” koja nije mogla biti bolje pogođena u vrijeme globalne krize, odnosno recesije, u kojoj će Hrvatska živjeti još godinama. Ovakvih stihova u današnje vrijeme ima i previše, ako naši radnici uopće i dobiju nekoliko zadnjih plaća (”I had a job but the boss-man let me go, (He said) ‘I’m sorry but I won’t be needing your help no more.’, (I said) ‘Please Mr. boss-man, I need this job more than you know’, But he gave me my last paycheck and he sent me on out the door.”)

  Ima tu još brdo favorita od kojih je teško izdvojiti one najbolje jer su odreda sve odlično spojene u zavidnu cjelinu, bilo da su obrade kao u slučaju The Velvet Undergroundove “Femme Fatale” ili autorskih “Hey Brother“, “Loving You Is Killing Me“, naslovne “Good Things” i “You Make Me Smile“.

  Muziku podržava

  Glazba može biti moćno oružje, ponekad jako dobar antidepresiv, a “Good Things” Aloee Blacca je upravo to, melem za uši, iako skladbe s njega nisu nimalo lijepe, budući da najčešće pucaju na socijalno-političku tematiku uz pokoju ljubavnu stvar jer što nam drugo preostaje kad nam ‘vladari’ sve oduzmu.

  Upravo u tu sliku potlačenog Afroamerikanca se Aloe Blacc stopio, te nam pružio veliki album koji će zasigurno trajati duže od jedne sezone koliko danas oni najčešće traju, posebno oni komercijalnije prirode koji imaju najviše samo jednu do dvije dobrih stvari. “Good Things” je potpuna suprotnost njima jer je natrpan ‘killerima’ bez ijednog ‘fillera’…

  Za kraj mogu reći da je Marvin Gaye dobio pravog nasljednika koji je sposoban vratiti soul i r&b na pravi kolosijek, jer proteklih desetak godina dobili smo brdo ‘plagijatora’ koji su mnogima uništili volju za istraživanjem spomenutih žanrova. Odlično je da i dalje ima tradicionalista koji mogu na pravi način promovirati američku crnačku glazbu onako kako joj i dolikuje. Tom konstatacijom bezbrižno mogu proglasiti “Good Things” albumom godine u soul/r&b žanru.

  Muziku podržava