Tornado iz Krškog

  856

  Ooral Sea / Suzi Soprano

  Split EP

  Datum izdanja: 25.06.2016.

  Izdavač: Proxy Records

  Žanr: Garage Rock, Noise, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Suzi Soprano – Poletna mrzlica
  2. Ooral Sea – Sonic
  3. Suzi Soprano – Proti vetru
  4. Ooral Sea – Korado
  5. Suzi Soprano – Relaksacija
  6. Ooral Sea – Ledvitza

  U posljednje vrijeme sam nekoliko puta istaknuo kako se slovenska alternativna scena budi s mnogo malih bendova uzduž i poprijeko Dežele.

  Krško, grad s otprilike sedam tisuća ljudi na ovom ‘split EP’-u je ponudio dva takva benda.Oba benda ne postoje predugo, ali već imaju fino zaokruženu zvučnu kulisu i tog se drže. Oba benda su prvenstveno alternativnog usmjerenja s nešto žešćim gitarskim riffovima, a potom detalji ih usmjeravaju u pojedine smjerove, Ooral Sea prema garage punku i grungeu, a Suzi Soprano prema garažnijem bluesu i nabrijanijem noise punku.

  Ovako posloženih šest pjesama, tri od svakog benda, daje odličnu sliku što se od bendova može očekivati. Iako su žanrovski različiti, ovako posloženo na ‘split EP’-u djeluju vrlo koherentno i prije svega moćno. Suzi Soprano sam gledao uživo i moram potvrditi da uživo to djeluje još dojmljivije, dok Ooral Sea se treba tek uloviti.Suzi Soprano otvara album s “Poletna mrzlica” gdje se vidi da su im jedni od najvećih uzora protopunk prvoborci jer je melodija vrlo ritmična i repetativna, dok se vokal bijesno dere preko glazbe. Možda je mala mana u tom dijelu što je vokal premalo izražen, ali s obzirom da im je to tek prvo izdanje, imaju vremena popraviti takve stvari.

  Muziku podržava

  S druge strane Ooral Sea otvara pjesmom “Sonic” koja ima idealno ime jer je baš sonična, podsjeća na rane garažne rock bendove poput The Sonicsa, pa višeznačnost imena pjesme je odlično pogođena.

  Do kraja albuma, Suzi Soprano se predstavljaju s “Proti vetru” koja ponovno dolazi na teritorij The Falla i s masivnom “Relaksacija” koja je sve osim relaksirajuće pjesme, dok Ooral Sea je ponudio “Korado” koji podsjeća na rani grunge punkoidnog ritma, te pjesmu “Ledvitza” u kojoj su se pošteno razmahali svojim izričajem.

  Reklo bi se ‘kratko, ali slatko’, a slobodno nadodamo i pošteno dobro. Upravo taj razvoj klubova u malim sredinama donosi šarolikost scene, te ne čudi da i mnogi manji gradovi od Krškog nude po nekoliko bendova. Naravno, nisu svi vrh vrhova, ali iz gomile se vrlo lako izdvoje nekoliko najboljih.

  Ooral Sea i Suzi Soprano u svakom slučaju to jesu, ponajbolji bendovi koji dolaze iz Krškog. Razlozi leže u tome što su moćni i sigurni su u ono što predstavljaju publici, pa tako ovaj tornado od šest pjesmi prođe za čas i poželiš još više. Zasad nema više, ali ako se preskoči žilet žica, dolazimo do pravog ‘švedskog stola’ slovenskih alternativnih bendova, a tad se ne može promašiti previše.

  Muziku podržava