Tonka: Obećavajući početak solo karijere

  984

  Tonka

  Važne stvari

  Datum izdanja: 06.12.2018.

  Izdavač: Dallas, Mast Produkcija

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Važne stvari
  2. Bolji smo
  3. Pozitivizam
  4. Moja ljubav
  5. Jedno jutro
  6. Jedino
  7. Netko se događa
  8. Vedro
  9. Nisi moj
  10. Sanjala sam da smo zajedno
  11. Strah i trepet
  12. Slike s putovanja

  Antonija Matković Šerić, od milja Tonka, polako ulazi u one ljude koje “nije potrebno posebno predstavljati”. U bračno-umjetničkoj uniji s Aljošom Šerićem, Tonka je iznjedrila jak pop-album koji se ne boji ugristi slušatelja za uho. Uz isprike iznimkama, novijim generacijama malo znači ime Stevie Nicks, no čini se da je njen opus ključan u razvoju ovakvih pjesama. Drugi izvor su vjerojatno electro-pop, treći domaća i inozemna predrockerska škola zabavne muzike, četvrti vjerojatno Erykah Badu, a čini se da je svoj utjecaj na ovaj album ostavio rad Lucije Ćustić Luce s kojom je Šerić već surađivao.

  Po senzibilitetu su Tonkine pjesme možda najsličnije sastavu Fleetwood Mac iz njihove Buckingham – Nicks faze. Dakle, Stevie Nicks i sastav u kojem s kraćim prekidima već gotovo pola vijeka svira i pjeva Fleetwood Mac su se specijalizirali na temu konvencionalnih ljubavnih pop-pjesama koje otkrivaju previše i koje se ne libe prijeći granicu i ostaviti slušatelja u nedoumici hoće li s nekim tko je tako nešto u stanju napisati i otpjevati biti sve u redu, odnosno hoće li se moći oporaviti od te bujice emocija.

  Muziku podržava

  Osobno sam ostao neugodno zatečen smijehom na kraju pjesme “Netko se događa“, da parafraziram Robija K., “jamnička” mi je prošla kroz kičmu… a bilo je i bjesomučnih pogleda tko mi stoji iza leđa. Dakle, osobe koje su osjetljive te sklone paranoji bi trebale pripaziti, s uvjerljivosti na većini albuma nije bilo problema. U visoku kategoriju spada i “Jedno jutro“, klavirska balada srednjeg tempa s tužnim limenopuhačkim dionicama.

  U posljednjoj stvari na albumu “Slike s putovanja” Tonka i njen Aljoša udišu malo hollywoodificiranog zraka u našu estradu stihom “mi smo plovili Temzom i prestigli dugu” – kakva “Santa Barbara”, kakva “Usurpadora”, kakva “Rosa Salvaje” to je taj gorkoslatki štimung zbog kojeg pop-muzika i dalje opstaje. Tonka i Aljoša su dočarali kakav je to osjećaj biti u centru svijeta s osobom koja te voli najviše na svijetu i to nakon situacija u kojima ljubavnici i nisu najbolje reagirali.

  Iako se Aljoša Šerić kao autor pjesama na ovom albumu već oglasio i skromno poručio kako je baš ovaj album nešto najbolje u domaćoj pop-muzici u zadnje vrijeme, postoje pjesme koje ipak zvuče ponešto manje nadahnuto, primjerice “Sanjala sam da smo opet zajedno”, a i potpisnik ovih redaka ima problem s pretjerano literarno-teoretskim izrazima koji guše sentiment proživljenosti. “A možda se autor teksta samo nije do kraja opismenio”, rekli bi zlobnici.

  Iako je bilo pitanja na temu “A zašto ne pod imenom Pavel?”, situacija je jasna – ovo je bitno drugačiji izričaj, to je i dalje pop-muzika, ali vidno drugačija pop-muzika nego Pavel, mnogo je više “elektrike”, primjerice, Pavelov hit “Lažu devedesete” ovdje naprosto ne spada. Tonka u svojim rukama ima obećavajući početak svoje solo-karijere.

  Muziku podržava