Therion kakvog ćemo dugo pamtiti

  2173

  Therion

  Live Gothic

  dvd

  Datum izdanja: 25.07.2008.

  Izdavač: Nuclear Blast / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Der Mitternachtslöwe
  2. Schwartzalbenheim
  3. The Blood of Kingu
  4. The Falling Stone
  5. An Arrow From The Sun
  6. Deggial
  7. Wine of Aluqah
  8. The Perennial Sophia
  9. The Son of The Sun
  10. Son of The Staves Of Time
  11. Birth of Venus Illegitima
  12. Tuna 1613
  13. Drum Solo
  14. Muspelheim
  15. Rise of Sodom and Gomorrah
  16. Ginnungagap
  17. Grand Finale
  18. Lemuria
  19. The Wand of Abaris
  20. Nightside of Eden
  21. To Mega Therion
  22. Thor (The Powerhead)
  23. Drum Battle in Holland (Bonus Video)
  1. Der Mitternachtslöwe
  2. Schwartzalbenheim
  3. The Blood of Kingu
  4. The Falling Stone
  5. An Arrow From The Sun
  6. Deggial
  7. Wine of Aluqah
  8. The Perennial Sophia
  9. Son of The Sun
  10. Son of The Staves of Time
  11. Birth of Venus Illegitima
  12. Tuna 1613
  13. Drum Solo
  14. Muspelheim
  1. Rise of Sodom And Gomorrah
  2. Ginnungagap
  3. Grand Finale
  4. Lemuria
  5. The Wand of Abaris
  6. Nightside of Eden
  7. To Mega Therion
  8. Thor (The Powerhead)

  Nakon vrlo dobrog i uspješnog studijskog albuma “Gothic Kabbalah“, Therion je objavio još jedno live-izdanje, ovoga puta pod nazivom “Live Gothic“, koje se sastoji od DVD-a i 2 CD-a, u shopovima dostupnim u zajedničkom ali i u odvojenom pakiranju.

  Za razliku od prošlog box seta “Celebration Of Becoming”, koji je na neki način bio presjek cijele karijere benda, na ovom se nalazi snimka jednog koncerta, održanog 14.2.2008. u Stodota Clubu u Varšavi, tijekom “Gothic Kabbalah” turneje, koju smo i mi mogli, i to dva puta, pogledati u Zagrebu.

  Iako mi se ‘na prvu loptu’ činilo pomalo besmislenim ponovno objavljivanje ovakvog materijala, pogotovo uzmemo li u obzir izlazak spomenutog box seta, pa čak i “Live in Midgarda” (2002.) od prije par godina, Therion me po tko zna koji puta i više nego oduševio.

  Kao što sam napomenuo, “Live Gothic” sastoji se od DVD-a i dva CD-a, na kojima su 22 pjesme (svakom), odsvirane u tradicionalno vrhunskoj prezentaciji ovog švedskog benda, i to je to što me ponovno oduševilo. Therion je stvarno jedan od rijetkih bendova kojeg se ne mogu nagledati i naslušati. Ne zato što sam posebno ‘zaljubljen’ u njih, već zato jer su uvijek – sjajni.

  Muziku podržava

  Sama set-lista, što je razumljivo, većim je dijelom fokusirana na posljednji album, no uz pjesme s njega, tu se nalaze i one neizostavne, s ranijih izdanja poput “Birth of Venus Illegitima“, “To Mega Therion“, “Rise of Sodom and Gomorrah“, “Son of the Sun” ili “Ginnungagap“. Sve ili skoro sve što smo i mi vidjeli.

  Sve je to instrumentalno, vokalno, gotičko/scenski odrađeno na razini na kakvu smo se navikli od Theriona – gotovo pa besprijekorno. Kako sama izvedba tako i kontakt s publikom, kao i sve ostalo što mora biti da bi se ispunio kriterij kao bi se nakon koncerta Theriona moglo reći da je on bio – spektakl.

  Taj spektakl je uveličala plesačica (i to smo vidjeli) koja se pojavila u pjesmama “Wine Of Alugah” i “Rise of Sodom and Gomorrah“. Kao, srećom, jedina nadopuna ovom koncertu, odnosno jedini bonus-sadržaj ovdje je “Drum Battle In Holland” iz čijeg se naziva dade zaključiti o čemu se radi. Trominutnom bubnjarskom obračunu Pettera, Snowya i Matsa.

  Dakle, nema nepotrebnih ‘backstage’ scena, fotogalerija, posebnih bonusa, koji ionako malo koga zanimaju. A kao što i dolikuje ovakvom bendu, slika i zvuk su također na vrlo visokoj razini, i to ne samo zato što su danas standardizacije takve, nego i zato jer je Therion jednostavno takav bend.

  Pridodamo li tome i već spomenutu svirku, dojmljivu pozornicu te odlične vokaliste, ovo je definitivno bolje live-izdanje nego koncert u Meksiku, objavljen u sklopu “Celebration of Becominga”.

  Jedino što će možda neki biti nezadovoljni njegovim trajanjem (dva sata), ali ipak, dovoljno se toga može vidjeti i čuti da se njegova minutaža može ‘baciti’ u drugi plan. Razlog što nije duži je naveden – nema bonusa. A i bolje da ih nema; samo koncert i to je to. Potpuni užitak.

  Uz već godinama ustaljenu postavu, Kristian Niemann (guitara), Christofer Johnsson (guitara), Johan Niemann (bas), Petter Karlsson (bubnjevi), pohvale idu i vokalistima koje su sudjelovali na ovom izdanju ali i turneji, posebice Matsu Levenu, kao i ostalim vokalnim solistima Snowyu Shawu, Lori Lewis i Katarini Ljilja. Postavu koju je, prilikom predstavljanja, Snowy nazvao najboljom koju je Therion imao.

  Kad već spominjemo imena, recimo, odnosno podsjetimo da je “Live Gothic” ujedno i posljednje izdanje na kojem je sudjelovala ova formacija, izuzmemo li Christofera, jedinog koji ostaje. Pa tako ovaj uradak možemo slobodno okarakterizirati kao završetak još jedne ere u bogatoj karijeri Theriona.

  Za ono što nas čeka dalje, morat ćemo pričekati i ponadati da će Christofer ubrzo pronaći nove, jednako dobre članove, te nam podariti još mnogo vrhunskih izdanja, kako onih studijskih tako i koncertnih. A do tada Therionovi fanovi imaju mnogo razloga da uživaju uz “Live Gothicu”, te željno iščekuju početak nove, nadamo se, barem jednako dobre ere.

  Muziku podržava