Therion: Rock opera u tri čina

  632

  Therion

  Beloved Antichrist

  Datum izdanja: 09.02.2018.

  Izdavač: Nuclear Blast

  Žanr: Metal, Opera, Symphonic Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Turn From Heaven
  2. Where Will You Go?
  3. Through Dust, Through Rain
  4. Signs Are Here
  5. Never Again
  6. Bring Her Home
  7. The Solid Black Beyond
  8. The Crowning Of Splendour
  9. Morning Has Broken
  10. Garden Of Peace
  11. Our Destiny
  12. Anthem
  13. The Palace Ball
  14. Jewels From Afar
  15. Hail Caesar!
  16. What Is Wrong?
  17. Nothing But My Name

  1. The Arrival Of Apollonius
  2. Pledging Loyalty
  3. Night Reborn
  4. Dagger Of God
  5. Temple Of New Jerusalem
  6. The Lions Roar
  7. Bringing The Gospel
  8. Laudate Dominum
  9. Remaining Silent
  10. Behold Antichrist
  11. Cursed By The Fallen
  12. Resurrection
  13. To Where I Weep
  14. Astral Sophia
  15. Thy Will Be Done!

  1. Shoot Them Down!
  2. Beneath The Starry Skies
  3. Forgive Me
  4. The Wasteland Of My Heart
  5. Burning The Palace
  6. Prelude To War
  7. Day Of Wrath
  8. Rise To War
  9. Time Has Come/Final Battle
  10. My Voyage Carries On
  11. Striking Darkness
  12. Seeds Of Time
  13. To Shine Forever
  14. Theme Of Antichrist

  Švedska simfonijska metal artiljerija pod vodstvom Cristofera Johnssona nastavila je s radom izdavši ne jedan, ni dva, već tri CD-a s novim autorskim materijalom pod nazivom “Beloved Antichrist”. Drevne tradicije, okultizam i magija i dalje su teme ove metal opere koja 5. ožujka ove godine hrvatskoj publici dolazi predstaviti spomenuti album.

  Put ovog benda kreće od albuma “Of Darkness…” koji je, za razliku od kasnijih albuma, prožet tekstovima socijalnih i političkih tema, ali i death i thrash metal riffovima. Kako je bend napredovao, tako se i njihov zvuk postupno ublažavao, pa tako od albuma “Lepaca Kliffoth” polagano naviru prvi melodični i simfonijski riffovi i clean vokali. Tako je Therion poznat kao jedna od najvećih metal opera u svijetu upravo zbog tog postepenog dodavanja operetne melodičnosti u svakom albumu.

  Nakon nekih eksplozivnih albuma poput “Crowning of Atlantis” i “Lemuria”, dobili smo tri CD-a metal simfonije koji se po zvuku ne razlikuju previše od prijašnjeg materijala. Prvi disk novog albuma prožet je operetnim i melodičnim skladbama koje nisu nužno agresivne ili energične kao u prijašnjim albumima. Uvodna pjesma “Turn From Heaven” zvuči kao nešto što ste već čuli od bendova kao što su Avantasia, Leaves’ Eyes ili Tristania. Lagani i jednostavni riffovi i ritmovi, simfonijski aranžman, ugodan zvuk klavira i nježni ženski operni vokali karakteriziraju taj prvi CD koji bi trebao poslužiti barem kao uvod u nešto zanimljivije.

  Muziku podržava

  Međutim ni drugi dio albuma ne odskače previše od navedenoga. Ono što se ističe u njemu je skladba “Night Reborn” zbog malo žešćeg uvodnog riffa od prethodnih i ubojitih muških opernih vokala, koji su na ovom CD-u zastupljeniji nego na prvom. Posebnu pažnju privukla je i skladba “Behold Antichrist” koja zaista podsjeća na stariji simfonijski Therion i pobuđuje nostalgiju.

  Treći disk također ne nudi ništa različitije od prethodnih, ali za uho zapinje skladba “Shoot Them Down!” koja je otprilike malo brža i manje simfonična od ostatka albuma, kao i “My Voyage Carries On”. Ostatak ovog dijela albuma i dalje je već odavno poznata i predvidiva melodija koju ste, zbog mnogih sličnih bendova na tržištu, čuli čak i od manje poznatih izvođača u svijetu simfonijskog metala.

  Produkcija je vrhunska, aranžman savršen, ali cjelokupnim dojmom odstupa od onoga što je Therion pokazao prije ovog albuma. Vrlo bi vjerojatno ušao u uho nekome tko tek ulazi u svijet power/simfonijskog metala, međutim onome tko ga je preslušao u svim mogućim vrstama i podvrstama predstavlja samo još jedan od mnogih albuma koji je već odavno odslušan, pa makar i u slabijoj produkciji. Ovaj bi album možda bolje uspio da su se od sva tri dijela uzele najefikasnije i najposebnije skladbe i stavile u jedan, ali vrijedan i dragocjen album predragocjenoga benda.

  Muziku podržava