Ono što je bitno, Future Islands nisu skrenuli s dobrog puta

  448

  Future Islands

  The Far Field

  Datum izdanja: 07.04.2017.

  Izdavač: 4AD

  Žanr: Synthpop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Aladdin
  2. Time On Her Side
  3. Ran
  4. Beauty of the Road
  5. Cave
  6. Through the Roses
  7. North Star
  8. Ancient Water
  9. Candles
  10. Day Glow Fire
  11. Shadows
  12. Black Rose

  Tri godine nakon što su osvojili srca synth-pop i indie rock obožavatelja, baltimorska trojka Future Islands izdala je peti po redu album.

  Slobodno možemo pretpostaviti da je ovo prvi album kojeg je trojka snimala znajuči da će ga mnogi slušati nakon što im je izvedba “Seasons (Waiting On You)” u emisiji Late Show with David Letterman 2014. godine donijela svjetsku popularnost.

  Muziku podržava

  Kao što proljeće budi prirodu, tako “The Far Field” unosi vedrinu i osvježenje u diskografiju Future Islandsa. Bass linije Williama Cashiona su plesnije i dominantnije no ikad, Samovi tekstovi lakši i izravniji, a glas mekši. Welmers se pak zaigrao sa synthom i zvukovnim efektima kao dijete čineći ovih dvanaest pjesama soundtrackom ljetnog road tripa.

  Već na uvodnoj “Aladdin” se prepoznaju utjecaji The Curea, New Ordera, a slično je i s himničkim, ljubavnim pjesmama “Ran” i “Cave” zanosnih refrena objavljenima kao dance-pop singlovi. Ikonična Debbie Harry gostuje na “Shadows” za koju vam se čini kao da svira na MTV-u, a godina je 1984.

  Najemotivnije i najiskrenije “Beauty Of The Road” i “Through The Roses” najsnažnije su pjesme na albumu upravo zbog ranjivih osjećaja o kojima Sam Herring otvoreno pjeva. Vjerojatno zbog toga, ove pjesme najprije uđu u uho slušatelju.

  Pjesme obiluju ponavljanjem stihova i synth/bass dionica, a kroz većinu se proteže motiv puta, traženja i odlaska. Ako se pitate kojeg to puta, možda baš onog koji vodi na to udaljeno igralište iz naslova albuma… još jednom preuzetog iz poezije Theodorea Roethkea.

  Nažalost, nema se puno reći o pjesmama na albumu koliko o cjelokupnom dojmu albuma, a taj je da je “The Far Field” neredniji i slabiji od svog prethodnika, da mnogo toga ‘visi u zraku’ zbog čega više podsjeća na hrpu nabacanih pjesama nego smišljenu cjelinu s većom vrijednošću. Osobno me to podsjeća na posljednji album Father John Mistya “Pure Comedy” gdje se osjeća da glazbenik forsira, da nije uvjerljiv te da je prerano ponudio svoj rad.

  “The Far Field” nije donio nešto novo u artističkom smislu. Pun je karakterističnih uzoraka modernog synth-popa Future Islandsa i kao takav će teško zadovoljiti zahtjevnija uha (napamet mi pada “Write About Love” Belle and Sebastiana). Ono što je bitno jest da s “The Far Field” Future Islands nisu skrenuli s dobrog puta.

  Muziku podržava