The Drums: Iskupljenje i korak naprijed

  334

  The Drums

  "Abysmal Thoughts"

  Datum izdanja: 16.06.2017.

  Izdavač: Anti

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mirror
  2. I’ll Fight for Your Life
  3. Blood Under My Belt
  4. Heart Basel
  5. Shoot the Sun Down
  6. Head of the Horse
  7. Under the Ice
  8. Are U Fucked
  9. Your Tenderness
  10. Rich Kids
  11. If All We Share (Means Nothing)
  12. Abysmal Thoughts

  The Drums su se vratili s “Abysmal Thoughts”. Nasljednik “Encyclopedie” (2014) četvrti je studijski album benda, prvi bez gitarista Jacoba Grahama i prvi za izdavačku kuću Anti.

  Bilo je samo pitanje vremena kada će ovaj bend iz Brooklyna potpisati za neku etabliranu etiketu. Dvojica prijatelja iz djetinjstva više nisu u istom bendu, a The Drums su ipak snimili svoj najkompletniji album do sada. Točnije, snimio ga je Jonny Pierce – autor svih tekstova i glazbe, uz pomoć Jonathana Schenkea (Parquet Courts, Mannequin Pussy).

  Glazbena energija benda ostala je nepromijenjena: inspiriran indie popom 80-ih (The Wave, Beach Boys, The Smiths…), “Abysmal” je pun sunčanih, surf rock melodija koje skrivaju suočavanje s mnogo ozbiljnijim temama od onih koje smo navikli čuti od The Drumsa. Bend je napravio korak naprijed od ‘tinejdžerskih problema’, a revitalizacija nekih velikih imena iz ’70-ih i ’80-ih glazbeni je sindrom s kojim smo se ionako pomirili.

  Muziku podržava

  Taj jedinstveni spoj sretnog i tužnog, svjetla i mraka, krasi zvuk ovog benda od samog početka, da bi na “Abysmalu” po prvi put on dobio na dubini. Trebalo je osam godina da The Drums unesu detalje u svoju glazbu i ponude složenije teme na koje će se slušatelj morati vraćati da bi ih procesuirao. Snimiti plesni indie-disco hit njima nikada nije predstavljalo problem, originalnih zaraznih melodija imaju na pretek (zanimljivo je da su The Drums 2009. bili bend s najviše ‘shazamova’), a sada napokon produbljuju svoj sadržaj uvodeći dašak mračnog humora lišenog cinizma.

  Najbolji primjeri toga su najavni singl “Blood Under My Belt” (“I know very well that I have blood under my belt”), ujedno i najjači broj s albuma, zatim bolno iskrena, samootkrivajuća “Head of the Horse” te prekrasna balada “If All We Share (Means Nothing)”. Valja istaknuti i naslovnu pjesmu “Abysmal Thoughts” koja zatvara album i objašnjava značenje navodnih znakova u nazivu albuma.

  Iako je ovo dosad najosobniji album The Drumsa, slušatelj će se i dalje relativno brzo upoznati sa svim njegovim idejama i konceptima (što tekstualno što instrumentalno) pa bi mu lako mogao prestati biti zanimljiv. Među dvanaest pjesama osjeća se dosta osciliranja u kvaliteti, a tu je i problem predvidivih aranžmana i struktura.

  S ovim posljednjim izdanjem, The Drums su profilirali svoj stil i približili se malo zahtjevnijim glazbenim ušima. “Encyclopedia” je ispao promašaj u diskografiji benda, no zato “Abysmal Thoughts” nadoknađuje fanovima posljednjih šest godina od “Portamenta”. Ovaj živopisni glazbeni autoportret Jonnyja Piercea sigurno će plasirati The Drumse kao nezaobilazno ime na ljetnim playlistama svih inde pop ljubitelja.

  Muziku podržava