Teško je povjerovati da je ovo kraj

  1772

  Jay Z

  The Black Album

  Datum izdanja: 14.11.2003.

  Izdavač: Roc-A-Fella Records / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Interlude
  2. December 4th
  3. What More Can I Say
  4. Encore
  5. Change Clothes
  6. Dirt Off Your Shoulder
  7. Threat
  8. Moment Of Clarity
  9. 99 Problems
  10. Public Service Announcement (Interlude)
  11. Justify My Thug
  12. Lucifer
  13. Allure
  14. My 1st Song

  "I came, I saw, I conquered" kaže Jay-Z na novom (posljednjem!?) albumu i teško se ne složiti s njime. Jay-Z-evih devet albuma u posljednjih sedam godina odaju čovjeka kojem je, izgleda, izdavanje albuma jedini imperativ u životu. A sada nam pokušava reći da mu je dosta i da se povlači na vrhuncu, dok je još vrijeme. A to je teško povjerovati.

  Ali ‘crna kutija’ tj. "The Black Album" svakako ima taj osjećaj zadnjeg. Cijeli je album jedan veliki show, Jay-Z-ev 55-minutni bis. Duboko svjesan da ‘they never really miss you ’til you’re dead or you’re gone’, Jay-Z se svim silama trudi uvjeriti nas da je ovo njegov veliki oproštaj od hip-hopa, glazbe općenito i svime što ide uz to.

  Pozvavši se i sam na Sinatru obrađujući njegovu "My Way" na "The Blueprint", i na ovom je albumu nužno povući paralelu, jer je poznato da se Sinatra toliko puta opraštao od svijeta glazbe da je to postala interna šala u show-biz krugovima. A pada mi napamet i Prince sa sličnim ‘black album’ zahvatom, što znači da se ovim albumom Jay-Z svakako uvrstio u pristojno društvo. Ali koliko je zapravo ovo dobar album? Pa, recimo samo da je savršen nastavak na "The Blueprint" ("The Blueprint 2" ćemo namjerno zanemariti).

  Muziku podržava

  Osim nekoliko stihova koje je otpjevao Pharell i reminiscencija Jay-Z-eve mame u "December 4th", ovo je u potpunosti Jay-Z-ev solo show. U produkciju su se upleli The Neptunes i još jednom dokazali da se sve čega se taknu pretvara u zlato, u ovom slučaju crno zlato.

  "99 Problems" razvalit će old-school rap beatom u maniri Run DMC-a, "Justify My Thug" Jay-Z-eva je obrada Madonne i njezinog velikog hita "Justify My Love", a "Moment Of Clarity" doista je Jay-Z-ev veliki trenutak istine u kojem će priznati da se i on podredio božanstvu zvanom dolar. U "What More Can I Say" još jednom će se dokazati kao majstor u slaganju rima i priznati da je zaslužan i za neke od većih hitova svojih konkurenata.

  "Change Clothes" mnogi će radije pogledati nego poslušati (da, to je onaj spot u kojem se pojavljuje Naomi Campbell i ostatak manekenske populacije), ali teško da će ikome promaći činjenica da ova pjesma sadrži sve elemente potrebne za status velikog hita.

  Posljednja na albumu, "My First Song", bila bi sasvim spektakularan odlazak iz svijeta glazbe kada bi Jay-Z-u to zaista i bila namjera. Ovako je samo spaktakularan način da se završi album. A što se oklada tiče – ja mu dajem 6 mjeseci do sljedećeg albuma.

  Muziku podržava