Teško da je bolji album Cohen mogao snimiti… za kraj

  3806

  Leonard Cohen

  You Want It Darker

  Datum izdanja: 21.10.2016.

  Izdavač: Columbia Records / Menart

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. You Want It Darker
  2. Treaty
  3. On the Level
  4. Leaving the Table
  5. If I Didn’t Have Your Love
  6. Traveling Light
  7. Seemed the Better Way
  8. Steer Your Way
  9. String Reprise/ Treaty

  Dobri stari Leonard izdaje albume brzinom kao da je na početku svoje diskografske karijere (tri komada u posljednje četiri i pol godine).

  Iako je teško očekivati od 83-godišnjaka probijanje novih žanrova, barijera i sličnog, Cohen je poput munje koja udara u isto mjesto jednakom žestinom s jednakim efektima – zapravo, “You Want It Darker” (u produkciji Cohenovog sina Adama) zvuči kao druga polovica albuma “Popular Problems” i podjednako je zanimljiva.Naslovna pjesma koja otvara albuma “You Want It Darker” je zastrašujući komad bluesa kakav mogu napisati samo dvije živuće osobe na ovom svijetu, pogađate, druga je osoba novopečeni nobelovac Bob Dylan. Mračnom bluesu će se Cohen vratiti još na podjednako uvjerljivoj “It Seemed The Better Way” pri kraju albuma.

  “I wish there was a treaty we could sign” Cohen uzdiše na drugoj i reprizira na posljednjoj pjesmi na albumu, uz blistave dionice drvenih puhača i klavira (ma drugoj pjesmi) odnosno gudača (na posljednjoj pjesmi). Propale ljubavi u njegovoj interpretaciji u pravilu zvuče veličanstveno jer će ih sjećanja učiniti još ljepšima nego što su zapravo bile, a muzički gledano, pjesme su ukotvljene u ono što opisuje pojam americana.

  Blues je već spomenut, a “On the Level” je komad starinskog soula, kakve bi vjerojatno pjevali Otis Redding ili James Carr da su poživjeli. “Leaving The Table” počinje efektnim riffom ne pretjerano različitim s onima kakve u svom repertoaru koristi Richard Hawley, a bili su prvotno u modi još dok je Cohen bio mlad, te se nastavlja kao country tužaljka.

  Muziku podržava

  “Travelling Light” je kombinacija grčkog melosa (buzuki dodaje taj štih) s malo elektronike i Cohenovim zagrobnim glasom, koji, što je stariji, to postaje sve sugestivniji dodatni instrument, u svakoj otpjevanoj noti Cohen dodaje kilometre svoje mudrosti i želje za životom i emotivnim ispunjenima. S glazbene strane, ova se pjesma može shvatiti kao posveta Cohenovim danima provedenim na otoku Hydra u Grčkoj u ’60-im godinama dvadesetog stoljeća.

  “Steer Your Way” donosi delikatnu međuigru violine i Cohenovog glasa. Cohen nije princ tame, Cohen čezne za bogatstvom čuvstava. Osobno mi se čini, njegov depresivan ton nije u tome što ga je netko razočarao ili iznevjerio, nego je u tome što bi htio još mnogo toga emotivno doživjeti, a svjestan je da to nije moguće. Cohen je konzument onih Beaudelaireovskih stihova: “Opojen uvijek treba biti – vinom, poezijom ili krepošću – kako vam drago”. Iako njegove najnovije izjave o očekivanju skore smrti izazivaju zabrinutost i bojazan, album “You Want It Darker” dokazuje da je stari bard i dalje u vrhunskoj formi kao da je u naponu životne snage.

  Ukratko, “You Want It Darker” je stilski neobično širok album u kojem je konstanta bardov glas, stihovi, i ukusni aranžmani koji se naslanjaju na analogne instrumente. Ako je ovo Cohenov labuđi pjev, teško da je bolji mogao snimiti.

  Muziku podržava