Tako vam izgleda ‘zelena’ Tvornica

  2280

  Belfast Food

  Live in Tvornica

  dvd Live

  Datum izdanja: 06.08.2008.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bilbo’s dream
  2. Rocky road to Dublin
  3. Ribarska
  4. Lagano, lagano
  5. Šporki stari grad
  6. Irish rover
  7. Mason’s apron (Trliš)
  8. Trivijalna stvar
  9. The wind that shakes the barley
  10. Courtin’ in the kitchen
  11. Brancin i ješka
  12. Usne od meda
  13. Get back
  14. Tarantella Fiumana
  15. Van iz grada
  16. Mate i Matilda
  1. Intro
  2. Bilbo’s dream
  3. Ribarska
  4. Lagano, lagano
  5. Šporki stari grad
  6. Irish rover
  7. Mason’s apron (Trliš)
  8. Sebo solo (Tom Busby’s/James O’Byrne’s/The Four Posts of the Bed)
  9. Trivijalna stvar
  10. Courtin’ in the kitchen
  11. Podravska, Virovska i Koprivnička polka
  12. Usne od meda
  13. Tarantella Fiumana
  14. Get back
  15. Van grada
  16. Mate i Matilda
  17. Fajrunt

  Riječka grupa Belfast Food najpoznatiji je hrvatski predstavnik irske etno glazbe čije su standarde više ili manje vješto prilagodili svojem glazbenom izričaju i preveli na hrvatski jezik. U pravom su se trenutku pojavili na sceni, a zajedno s njima rastao je i običaj da se tradicionalni irski blagdan, Dan Sv. Patrika, slavi i u našim krajevima.

  Iako se ispočetka svodilo na okupljanje nekolicine entuzijasta, u međuvremenu je počelo privlačiti i poklonike drugih žanrova glazbe koji su u energičnoj irskoj glazbi i dobroj atmosferi pronašli sebe.

  Tako je tradicionalni koncert Belfast Fooda na Dan Sv. Patrika postao referentni događaj zagrebačke klupske scene. 11 godina nakon njihovog prvijenca “Live in Rijeka” dočekali smo i njihov novi zapis koncerta, prošlogodišnji nastup, 17.3., u Tvornici kulture.

  Riječki Irci‘ napredovali su od samih početaka karijere i danas je njihov opus bogatiji za autorske pjesme koje se ipak često ne mogu usporediti s njihovim najvećim hitovima, no svejedno sjajno funkcioniraju u koncertnoj izvedbi.

  Muziku podržava

  I njihova je formula vrlo jasna, red irskih standarda, red vlastitih stvari, poneko iznenađenje i vesela te energična svirka koja će vas tjerati na ples od početka do kraja.

  Niti ovaj koncert nije bio ništa drugačiji po tom pitanju, a za dokaz uspješnosti njihove formule audiozapisu su pridružili i DVD sa snimkom nastupa. Svaki posjetitelj bilo kojeg od njihovih koncerata točno zna što može očekivati, što može biti dvosjekli mač.

  S jedne strane, njihov savršeno uigrani set mogao bi dosaditi ljudima, no s druge strane, čim se nađete u publici i Belfast krene s prvim taktovima, ponijet će vas dobro poznata pozitivna atmosfera koja ne može nikada dosaditi.

  I upravo kroz tu prizmu treba promatrati njihov glazbeni opus, možda vas neće oboriti vrhunskim solo dionicama niti intrigantnim tekstovima, no svojski će se potruditi da vam zagarantiraju sjajan provod.

  Irska glazba mora da ima neki poseban utjecaj na ljude u našim krajevima, svake godine razne manifestacije privuku sve veći broje ljudi, a poanta svega je dobra zabava u ugodnom društvu. Upravo zato se na tim događanjima nađe mnogo ljudi koji privatno ne slušaju irsku glazbu, no prepoznaju pozitivnu energiju oko sebe koja premošćuje prepreke uvjetovane eventualnim nepoznavanjem opusa.

  I iako to polako postaje pomodarski trend, svima preporučam da barem sudjeluju u proslavi Dana Sv. Patrika, a jedan od najboljih (i najbezbolnijih) načina za to je koncert Belfast Fooda.

  Muziku podržava