Tako mlad, a već s toliko problema

  1332

  Drake

  Thank Me Later

  Datum izdanja: 18.06.2010.

  Izdavač: Crash Money Records / Universal Music

  Žanr: Hip-hop, R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Fireworks (feat. Alicia Keys)
  2. Karaoke
  3. The Resistance
  4. Over
  5. Show Me A Good Time
  6. Up All Night (feat. Nicki Minaj)
  7. Fancy (feat. T.I. & Swizz Beatz)
  8. Shut It Down (feat. The Dream)
  9. Unforgettable (feat. Young Jeezy)
  10. Light Up (feat. Jay-Z)
  11. Miss Me (feat. Lil Wayne)
  12. Cece’s Interlude
  13. Find Your Love
  14. Thank Me Now

  Rap je nastao kao dodatak umjetnosti DJ-a i njihovom miksanju muzike s ploča. Kasnije je postao nešto puno važnije od dodatka i pretvoren je u umjetnost koja je samo čekala da se prepozna.

  Snaga čiste surove riječi ukomponirana u stihove koje život znače bila je privilegija koju su samo nadareni mogli iskorištavati. Bila je drukčija od ostalih žanrova, da, ona je potom postala i žanrom muzike ali i dalje bila je slobodna jer nije ovisila o pregršt faktora o kojima danas ovisi.

  Ovaj mali uvod trebao je prikazati kratak razvoj hip-hopa koji se vjerojatno nikad neće vratiti tim svojim korijenima ali to ne znači da će biti manje kvalitetan. On evoluira, napreduje kako i mi i kako i naše muzičko uho koje žudi za nečim novim. Je li to ovaj novi zvuk današnjice hip-hopa, čini se da je, jer ne bi toga ni bilo da to netko ne želi. Zato nema smisla plakati za ranim danima hip-hopa. To je srž i uvod u ovaj novi Drakeov uradak koji je prava mješavina svega od popa preko r&b-a do hip-hopa.

  Za mnoge umjetnike, stvaranje milijuna i milijuna dolara uzrokuje drastičnu promjenu u stihovima pjesama, no ne samo u njima već i u cijeloj produkciji. Tako su i fanovi ovog izvođača bili skeptični koliko će mainstream probitak naškoditi kvaliteti novog Drakeovog albuma. Jer on se dosad itekako dokazao gostovanjima na albumima poznatih svjetskih izvođača.

  Muziku podržava

  Album “So Far Gone” bio je Drakeov ulaz u svijet mainstream glazbe, dok je “Thank Me Later” zapravo njegov prvi pravi solo album i upravo je primjesa svega u što se hip-hop pretvorio, što automatski ne znači da je ljigav i nekvalitetan. Zapravo, kako kome.

  Mladi Drake nije izostavio iskušati onu dobro znanu formulu suradnje s već afrirmiranim umjetnicima. Društvo su mu na albumu među ostalim pravili West, Jay-Z, Timbaland, Boi-1da, Lil Wayne te Alicia Keys.

  Potonja gostuje na pjesmi “Fireworks” u kojoj je svaki od suradnika napravio odličan posao, ali njegov vokal malčice ‘kiksa’ i bolje zvuči u live interpretaciji iste pjesme. Kako je teško ostati skroman opisuje u “The Resistance“, dok je za prvi singl izbacio ne tako uvjerljivu “Over“. “Up All Night” je Drakeova oda ‘ekipi’, a zarazna “Fancy” ženama.

  Jay-Z gostuje na pjesmi “Light Up” gdje je ugodno iznenađenje kako se Drake dobro nosi rame uz rame s hip-hop velikanom. Navedene pjesme su one koje su me se dojmile. Kraj albuma kao da završava s njima, ostatak stvari postaje preprosječan.

  Vjerojatno se mi, obični smrtnici koji ako i imamo svojih pet minuta slave, ne možemo poistovjetiti s teretom slave i shvatiti kako ona pogađa jednog običnog čovjeka pa samo možemo reći ‘jadni Drake, baš mu je teško biti okružen ženama, slavom i novcima’. Stoga ga ne bih ni osuđivala što žali za jednostavnijim vremenima jer se nisam nikad nalazila u takvoj situaciji. Samo neka ne pretjera u silnim jadikovkama jer će to na kraju ‘pušit’ samo ’emači’.

  Muziku podržava