Tajanstveno ludilo iz Velike Britanije

  1918

  Madness

  The Dangermen Sessions, Volume One

  Datum izdanja: 16.08.2005.

  Izdavač: V2. / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. John Jones (Rudy Mills)
  2. You Keep Me Hanging On – (Diana Ross & The Supremes) – Dangermen Version Based On An Arrangement By John Holt
  3. So Much Trouble In The World (Bob Marley)
  4. Dangerman Aka High Wire ( Bob Leaper & His Orchestra)
  5. Girl Why Don’t You? (Prince Buster)
  6. You’ll Lose A Good Thing (Barbara Lynn)
  7. Taller Than You Are (Lord Tanamo)
  8. Shame & Scandal (Lord Tanamo)
  9. Israelites (Desmond Dekker)
  10. Lola (The Kinks)
  11. Rain (Jose Feliciano)
  12. I Chase The Devil Aka Ironshirt (Max Romeo)

  Jedan od vodećih ska bendova kasnih ’70-ih i ranih ’80-ih, legendarni Madnessi ovih su dana objavili svoj prvi studijski album nakon 6 godina zatišja. Počeci Madnessa sežu tamo negdje do 1976. i do ska skupine poznate kao The Invaders, čiji su članovi bili Mike Barson, Chris Foreman i Lee Thompson.

  1978. bend je promijenio ime u Morris And The Minors, a novi članovi su postali Graham McPherson, Mark Bedford, Chas Smash i Dan Woodgate. Iste su se godine odlučili za konačan naziv benda – Madness – što je predstavljalo svojevrsan tribute njihovoj najdražoj pjesmi Princea Bustera, te izdali svoj prvi debi singl, "The Prince", također u čast Princeu Busteru. I tako je sve počelo…

  Iako nisu nikada izgradili bog-zna-kakvu karijeru u Americi, u Britaniji su Madnessi oduvijek bili jedan od vodećih bendova ska zvuka te izvršili golem utjecaj na kasniji brit pop i postali jedan od najomiljenijih bendova koje je Velika Britanija ‘proizvela’ u osamdesetima.

  Muziku podržava

  "The Dangermen Sessions, Volume One" prvi je album Madnessa nakon "Wonderful Madness" iz 1999., iako Madnessi koncertno nisu stagnirali ovih 6 godina, redovito održavajući gaže i svoju sviralačku formu. Pod pseudonimom The Dangermen ova veličanstvena sedmorka u izvornoj postavi krajem prošle godine odsvirala je niz tajnih koncerata u Velikoj Britaniji, a nakon objavljivanja ovog albuma pod istim pseudonimom najavljuju nove tajne koncerte širom Britanije ove jeseni.

  Da još uvijek jesu u formi, Madnessi su i dokazali na ovome albumu, ali ono što nisu dokazali je inspiracija koje im očito nedostaje, budući da se ovdje radi o albumu obrada legendarnih ska klasika i nekih pop standarada.

  Najzanimljivije obrade su svakako "So Much Trouble In The World" Boba Marleyja, "Lola" skupine Kinks, te "You Keep Me Hanging On" originalno iz repertoara Diane Ross & The Supremes. Iako sve te obrade zvuče svježe i zabavno (kako smo i navikli od Madnessa), album obrada nakon šest godina stagnacije dokazuje da Madnessi, zapravo, nemaju ništa novo za reći i da bi radije svirali obrade, zabavljali ljude, a time i sami sebe.

  To i nije tako loše, jer vam zabave uz Madnesse nikada neće nedostajati, ali bi bilo puno bolje da su legendarni Britanci snimili novi vlastiti materijal, koji bi sigurno puno više zaintrigirao obožavatelje. Unatoč svoj količini energije kojom zrače na ovome albumu, ipak ne možete ne osjećati razočaranje što jedan od najorginalnijih britanskih bendova svih vremena nije smislio nešto orginalnije od albuma obrada.

  Ipak, ako se ove jeseni zateknete negdje na Otoku i načujete nešto o nastupu neke ‘tajne’ skupine pod imenom The Dangermen, provjerite o čemu se radi. Mi ostali ćemo se nadati da će se ludilo iz Britanije možda opet proširiti i na ostatak svijeta.

  Muziku podržava