Sweet Home Oklahoma

  680

  John Fullbright

  From The Ground Up

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Blue Dirt

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gawd Above
  2. Jericho
  3. I Only Pray At Night
  4. Satan and St. Paul
  5. Nowhere To Be Found
  6. All The Time In The World
  7. Fat Man
  8. Me Wanting You
  9. Moving
  10. Forgotten Flowers
  11. Dayderamer
  12. Song For A Child

  Osnovna stvar koju nas je podučilo slušanje debi albuma “From The Ground Up” 24-godišnjeg Johna Fullbrighta jest da ne treba skrivati uzore!

  S ovog albuma – utopljenog u country, americanu, folk i rock – imamo osjećaj da kao posebni gosti nastupaju i Mickey Newbury i John Hiatt, i John Fogerty i Randy Newman… Nema u tome ničeg lošeg. Ako polazimo od onog da smo rođeni prazni, kao tabula rasa, i da kroz život skupljamo utjecaje koji nas izgrađuju, mi smo ono što smo vidjeli, čuli, okusili, dodirnuli… Fullbright je zbroj svih nabrojanih, i još mnogo više. Uz adekvatnu dozu talenta snimio je album koji ulijeva nadu za poboljšanje usahle glazbene scene.

  Rođen je u mjestu Okemah u Oklahomi, istom gradu iz kojeg je došao i Woody Guthrie. Odrastao je na velikoj farmi. Kad priča o svojem rodnom mjestu to podsjeća na onaj stih iz kultne pjesme “Four Strong Winds”, kad pjesnik priča o destruktivnoj moći vjetra. “Ovdje u Oklahomi stvari ne traju dugo. Vrijeme je brutalno. Eventualno se sve osuši i bude otpuhano” kaže on. Na naslovnici albuma vidimo ga na trijemu male jednokatnice u kojoj je odrastao s ocem. Fotografija je uokvirena zelenom pozadinom, što podsjeća na legendarnu naslovnicu albuma “Live At The Old Quarter” Townesa Van Zandta, još jednog njegovog velikog uzora. Od njega je čuo sljedeći savjet: “Ne pišemo pjesme da se uklopimo, već zato što imamo nešto za kazati“. Na krilima savjeta velikog Townesa nastalo je dvanaest pjesama za ovaj album. Početna “Gowd Above” utopljena je u religioznost svojstvenu ovakvom žanru glazbe. U njoj se bije ona vječna bitka između rogatog Vraga i dobrog Boga. Dok traje borba u blizini se čuje škripanje pedal-steel gitare. Genijalna “Jericho” zvuči kao da je ponovo oformljeni The Band za vokalista uzeo Dana Auerbacha, i još posjeo Gregga Allmana za klavijature. U njoj autor traži sebe na životnom putu, dok se zidovi oko njega nemilosrdno urušavaju. Borba između dobra i zla se ponavlja i u “Satan & St. Paul“, dok je “Forgotten Flowers” ljubavne tematike.

  Fullbright svira klavir u pjesmi “Fat Man” koja podsjeća na Dylana, ili kako je producent Gurf Morlix preciznije primijetio “Dylana prije nego što je postao poznat i prije no što je Minnesotu zamijenio New Yorkom“. “All The Time In the World” je klasičan primjer tzv. ‘talkin’ bluesa’, a “Me Wanting You” kao da je pronađena u onim izgubljenim bilježnicama Hanka Williamsa i ovdje povraćena u život. Kao i kod Hanka, male životne istine pokazuju se kao velike mudrosti, nepromjenjive i vječno uklesane u kamen. “Moving” je već osvojila prestižnu nagradu za liriku fundacije ASCAP, pa oko nje ne treba više duljiti.

  Muziku podržava

  U vrlo kratkom vremenu John Fullbright će biti jako poznato ime u američkoj glazbi” izjavio je Jimmy Webb. Nije loše imati takvog iskusnog frajera za recenzenta svoje glazbe. Osim Webba, Fullbright je već dijelio pozornicu i s Joeom Elyem. Kompozicije s “From The Ground Up” su polagano ali sigurno počele probijati put do većeg slušateljstva.

  Egzistencijalni narativi ‘izgrađeni od kostiju bluesa, folka i countrya’ te zapapreni religioznim motivima podsjećaju na ona vremena kad su kantautori s izgrebanim gitarama u ofucanim kovčezima putovali po prašnjavim pustopoljinama Amerike, nudeći samo ‘tri akorda i istinu’.

  John Fullbright se ne miče nigdje iz Okemaha i Oklahome. Iz svoje drvene jednokatnice gleda kako album samostalno probija svoj put u svijet. U toj malenoj kući napisao je sve pjesme na ovom albumu, koristeći se jedino svojim talentom, uzorima, gitarom i klavirom. Ne smije se zanemariti ovaj slijed događaja. U malenoj drvenoj jednokatnici prije nekoliko desetaka godina nastale su i pjesme s albuma “Born To Run”.

  Muziku podržava