Svjetlo na početku tunela

  1167

  Less Than Jake

  See The Light

  Datum izdanja: 12.11.2013.

  Izdavač: Fat Wreck Chords

  Žanr: Punk, Ska

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Good Enough
  2. My Money is on the Long Shot
  3. Jump
  4. The Loudest Songs
  5. Do the Math
  6. Bless the Cracks
  7. John the Baptist Bones
  8. American Idle
  9. The Troubles
  10. Give Me Something to Believe In, Inc.
  11. Sunstroke
  12. A Short History Lesson
  13. Weekends All Year

  2013. je počela i završava kao jedna od najplodnijih muzičkih godina mog koliko-toliko svjesnog života. Prije 25 godina nesvjesno sam propustio “Suffer” jer sam bio u bolnici, a ’94. umjesto da su mi u ušima bili “Smash” i “Punk In Drublic”, iz njih mi je ispadala zemlja iz dječjeg igrališta.

  Reflektivan i refleksivan “See The Light“, deveti album dugogodišnje karijere, pogled je unatrag i unaprijed, pozitivna pljuska koju svi povremeno zaslužujemo. Definitivno skok – kao što kaže i treća pod iglom – “Jump”.

  Grlite li ska ili punk znajte da do Less Than Jakea ima nešto više od muzike, a to su uglavnom inspirativni i optimistični tekstovi. Istina, truba i saksofon pomažu. Ono što LTJ uspjevaju je spojiti oblačne osjećaje sa sunčanom i muzikom čime automatski stvaraju optimizam. Optimizam je ovdje definitivno ključna riječ.Snimljen i isproduciran, a po nekim i preispoliran, od ruku njihovog vlasitog basista/vokalista Rogera Manganellia, “See The Light” odiše familijarnom atmosferom i kolektivnim trudom. Uglancanost je jedna od prvih stvari koju će internet fajteri i hejteri prigovorit ovom albumu, no zvuči li on zaista prečisto? Ne.

  Stari prdonje i wannabe pankeri bi htjeli da se ovdje čuje i najmanja statika ili distorzija u zvuku kao da je album snimljen u osamdesetima jer je to kul i zato prigovaraju. Nema, ovaj album zvuči čisto, ali istovremeno zvuči kao ska i kao punk – brzo, zabavno i glasno. “John The Baptist Bones” pak zvuči kao neki jingl s karipskog otočja i kad ga čujete poželite da u ruci imate kokos, a na glavi slamnati šešir.

  Muziku podržava

  Kad ju već toliko uzdižem u nebesa, što to ova ploča nudi? Nudi nekoliko brzih i dinamičnih pjesama. “Good Enough” i “Weekends All Year Long“, pjesme koje otvaraju odnosno zatvaraju ovaj album prilično su brze i jasne. Prvi singl, “My Money Is On The Long Shot“, jedina je pjesma u kojoj bi vam vokali mogli zvučati pomalo robotično, no ne znam koliko to ima veze s psihom, a koliko sa sluhom. “Jump” je pomalo netradicionalna pjesma u kojoj se Chris s nešto hrapavijim i Roger s pomalo dječjim glasom izmjenjuju na glavnom vokalu i kao što su to dokazali mnogo puta dosad, rezultat je odličan.

  Do The Math” je nešto sporija, instrumentalno zanosnija, pjesma s veoma pamtljivim refrenom i moj osobni favorit. “Bless The Cracks” i “Sunstroke” emotivno su najjači brojevi u kojima su glavni motivi prošlost i promjena. Svaki instrument ove kompakte cjeline dolazi do izražaja, a ni jedna riječ ne prolazi nezapaženo. Svaka čast, Less Than Jake.

  Ranije ove godine dobili smo kompilaciju “Greetings And Salutations” koja je impresionirala svojom kohezivnošću i sada kad imamo prvi studijski album nakon 2008. možemo reći kako je ovo jedan od ‘onih’ bendova.

  K’vragu, postigli su i to da mi se više ne bljuje od samog spomena matematike.

  Muziku podržava