Svijet prema Ianu

  2567

  Ian Brown

  The World Is Yours

  Datum izdanja: 09.10.2007.

  Izdavač: Polydor / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The World Is Yours
  2. On Track
  3. Sister Rose
  4. Save Us
  5. Eternal Flame
  6. The Feeding of the 5000
  7. Street Children
  8. Some Folks Are Hollow
  9. Goodbye to the Broken
  10. Me and You Forever
  11. Illegal Attacks (feat. Sinead O’Connor)

  Nekadašnji frontmen mančesterskog benda koji je trebao postati ‘the next big thing’, ali je sve puklo u ključnom momentu, sastavio je svoj peti samostalni album ohrabrujuće naslovljen “The World Is Yours“.

  Svijet Iana Browna u ovom razdoblju vrvi samospoznajućim parolama o nepoštenom svijetu i vjeri u sebe kao jedinom spasonosnom lijeku od tog iskvarenog svijeta. U svojoj 45-oj, on bi i trebao znati o svemu tome o čemu pjeva, ali i krenuti dalje.

  U takvom pokunjenom ozračju rijetko tko uspije napraviti genijalan album. Brownu to na “The World Is Yours” nije uspjelo, nažalost. Ugođaj ovdje cijelo vrijeme plovi negdje na osrednjem, već čutom od Iana na nekim boljim prijašnjim samostalnim ostvarenjima. To se odnosi i na tematiku i na pjevanje. Produkcijom se išlo na sigurno, tempom na srednje, a učinak je, ruku na srce – neodlučan.

  Razočaravajuće je da se Brown nije prihvatio nečeg novog i neistraženog, jer ovime nije dao nikakvu naznaku da pokušava promijeniti ili unijeti nešto novo u svoj zvuk, stil – bilo što!

  Muziku podržava

  Izuzetak su orkestralni aranžmani prožeti posvuda, koji koliko-toliko pridonose nečemu dobrom vezanom za ovaj album. Paleta gostiju je zanimljiva – Sinead O’Connor, Sex Pistolovci Steve Jones i Paul Cook, basist The Smithsa Andy Rourke, Paul Ryder iz Happy Mondaysa.

  Ianova ukopanost u istim banalnim temama interpretiranim na isti način jednostavno je morala rezultirati slabo impresivnim albumom. Jedino se možemo nadati da će i njemu dojaditi vlastita tromost i da će se možda u budućnosti malo više trgnuti da opravda svoj još uvijek cijenjeni status. No svi znamo da se slaba ponuda brzo zaboravlja, naročito ako se u njoj nema ništa za reći.

  Međutim, ipak ima nekoliko lučica koje svjetle u mraku. Istaknuo bi prvi singl “Illegal Attacks“, u kojem mu se vokalno pridružila Sinead O’Connor. “Me and You Forever” (s Jonesom i Cookom iz Pistolsa) se također izdiže iz ostatka. Pridodat ću i naslovnu “The World Is Yours”.

  Ostatak je većinom ormar pun iznošenih stvari. Takve ormare najčešće izbjegavamo otvarati.

  Muziku podržava