Svi rariteti na jednom predivnom mjestu

  1546

  Eels

  Useless Trinkets

  Datum izdanja: 22.01.2008.

  Izdavač: Geffen / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Novocaine for the Soul (Live from Hell)
  2. Fucker
  3. My Beloved Monster (Live from Tennessee)
  4. Dog’s Life
  5. Susan’s Apartment
  6. Manchester Girl (Live on the BBC)
  7. Flower (Live on the BBC)
  8. My Beloved Mad Monster Party (Live on the BBC)
  9. Animal
  10. Stepmother
  11. Everything’s Gonna Be Cool This Christmas
  12. Your Lucky Day in Hell (Michael Simpson remix)
  13. Altar Boy
  14. Novocaine for the Soul (Moog Cookbook remix)
  15. If I Was Your Girlfriend (Live)
  16. Bad News
  17. Funeral Parlor
  18. Hospital Food (Live on the BBC)
  19. Open the Door (BBC)
  20. Birdgirl on a Cell Phone
  21. Vice President Fruitley
  22. My Beloved Monstrosity
  23. The Dark End of the Street (Live) (previously unreleased)
  24. The Cheater’s Guide to Your Heart (Live) (previously unreleased)
  25. Useless Trinkets (previously unreleased)
  1. Mr. E’s Beautiful Remix
  2. Souljacker part I (Alternate version) (previously unreleased)
  3. Dog Faced Boy (Alternate version) (previously unreleased)
  4. Jennifer Eccles
  5. Rotten World Blues
  6. Can’t Help Falling in Love
  7. Christmas Is Going to the Dogs
  8. Mighty Fine Blues
  9. Eyes Down
  10. Skywriting
  11. Taking a Bath in Rust
  12. Estranged Friends (previously unreleased)
  13. Her
  14. Waltz of the Naked Clowns
  15. I Like Birds (Live) (previously unreleased)
  16. Sad Foot Sign
  17. Living Life
  18. The Bright Side
  19. After the Operation
  20. Jelly Dancers
  21. I Could Never Take the Place of Your Man (Live at Town Hall)
  22. Mr. E’s Beautiful Blues (Live at Town Hall)
  23. I Want to Protect You
  24. I Put a Spell on You (Live) (previously unreleased)
  25. Saw a UFO (previously unreleased)
  1. Saturday Morning
  2. Eyes Down
  3. My Beloved Monster
  4. A Magic World
  5. Not Ready Yet
  6. Souljacker part I

  U životu svakog značajnijeg izvođača prije ili kasnije dođe vrijeme da se rezimira dosadašnji tok karijere pa se objavljuju različite kompilacije, od kojih su neke potpuno besmislene, poput novog ‘best of’-a Morrisseya, na kojem su većinom obrađena posljednja dva studijska albuma ili pak The Libertinesa koji su i imali svega dva albuma.

  Bend Eels, koji je najviše poznati po svom frontmenu Marku Oliveru Everettu, za početak ove godine je odlučio povući crtu ispod dosadašnjeg rada pa je u kratko vrijeme objavio dvije svoje kompilacije, jedna tipična ‘greatest hits’ kolekcija “Meet the Eels: Essential Eels Vol. I” te druga, možda čak i zanimljivija “Useless Trinkets: B-Sides, Soundtracks, Rarities, and Unreleased 1996 – 2006” sadrži sve raritetne snimke koje je bend snimio u posljednih desetak godina.

  Za razliku od nekih sličnih izdanja “Useless Trinkets” je stvarno bogato opremljen s debelom knjižicom i 50 skladbi podijeljenih na dva audio CD-a, a tu je još kao bonus i nadodan DVD s nastupom na Lollapalooza iz 2006. Materijala ima toliko da svaki fan može u njemu uživati jedno duže vrijeme, dok će se ostali moći ugodno iznenaditi s kvalitetom ‘odbačenih’ pjesama.

  Prva pohvala ovom izdanju svakako ide knjižici na 76 stranica u kojoj je sadržana gotovo cijela karijera benda. U njoj Everett detaljno opisuje svaku pojedinu skladbu na “Useless Trinkets” na jedan vrlo zabavan način, a tekst prati niz slika i plakata koje su nastajale tijekom njihovog dugogodišnjeg boravka na sceni.

  Muziku podržava

  Glavni dio kompilacije nalazi se na dva CD-a s preko 150 minuta glazbe, tu su smješteni svi rariteti, b-sideovi, live-snimke, neke neobjavljene pjesme… Ovaj niz pjesama pokazuje koliku genijalnost posjeduje Mr. E jer većina skladbi posjeduje jednaku snagu kao i one koje su se našle na studijskim albumima pa bi mnogi autori mogli postati zavidni Eelsima pošto su njihovi otpaci bolji nego njihovi singlovi.

  Album započinje ‘izvedbom iz pakla’ jednog od njihovih prvih, ali i najvećih hitova “Novocaine for the Soul” za koju je Mr E. rekao da će već poludjeti koliko puta ju je odsvirao u životu. Na prvom disku se nalazi još nekoliko remikseva i live-snimki, a izdvojio bih još dvije pjesme kao vrhunce, a to je brutalna “Fucker” i završna naslovna “Useless Trinkets” koja dosad nije bila objavljena.

  Drugi disk počinje malo u beckovskom stilu s “Mr. E’s Beautiful Remix“, da bi se ubrzo vratio standardnom stilu benda s alternativnom verzijom pjesme “Souljacker Part I“.
  Ljubavna orkestralna balada “Jennifer Eccles” odražava početni izvrsni zanos, a slijede je nekoliko vrsnih skladbi poput Elvisove “Can’t Help Falling in Love” ili instrumentalni valcer iz lunaparka “Waltz of the Naked Clowns” koje još dodatno daju draž ovom izdanju.

  Koliko su malo cijenjeni u rodnoj im Americi, pokazuje DVD s nastupom na poznatom festivalu Lollapalooza gdje su nastupali kada je sunce još bilo visoko na obzoru što ih nije shrvalo pa su tako priredili vrlo zabavan show. Uočava se da je bend jako usuglašen s dominantnom Everettovom ulogom, ali ipak je glavni ‘security guy’ koji se dere na publiku, uletava među njih te im dijeli šlag i pozdrave u stilu Borata.

  U nešto preko 10 godina karijere Eelsi su se odlučili na logičan potez kojim su željeli zaokružiti svoj dosadašnji rad. Kao i dosad, ponovno su nas iznenadili (ok, dobro, koga više mogu iznenaditi kad svi znamo što su u stanju napraviti) s izdanjem kojeg ćemo neprestano preslušavati do besvijesti.

  “Useless Trinkets: B-Sides, Soundtracks, Rarities, and Unreleased 1996 – 2006” u suštini pokazuje kakav je Everett, smion, zabavan, ekstraordinaran, pomalo i ekscentričan, sve su to osobine jednog glazbenog genija koji sklada svoje pjesme kao od šale pa je to i jedan od razloga ovolikog velikog broja rariteta, rariteta od kojih ne bih niti jednog izbacio jer zajedno su složeni kao vrhunska cjelina.

  Muziku podržava